Mobilele detinutilor vor fi BLOCATE de Administratia Penitenciarelor si Autoritatea de Comunicatii

de:
16 oct. 2013
0 Afișari
Mobilele detinutilor vor fi BLOCATE de Administratia Penitenciarelor si Autoritatea de Comunicatii

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri un proiect de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocarii si intreruperii radiocomunicatiilor in perimetrele unitatilor din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, scrie stirileprotv.ro.

„Proiectul de lege adoptat de Guvern reglementeaza colaborarea intre Ministerul Justitiei, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, si Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, in vederea combaterii amenintarilor la adresa ordinii si sigurantei publice generate de folosirea neautorizata de catre detinuti a dispozitivelor de comunicare la distanta, in principal a telefoanelor mobile”, se arata in comunicatul Guvernului.

In urma cu doua luni, Ministerul Justitiei a prezentat un proiect de lege in baza caruia Administratia Nationala a Penitenciarelor va plati intre 5.000 si 10.000 de euro pe luna pentru un sistem care blocheaza telefoanele mobile folosite de detinuti.

In vederea achizitionarii serviciilor, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii va suporta, pentru perioada 2013-2017, din bugetul propriu, o suma in cuantum de 10 milioane de lei pe an.

In proiectul de lege se mentioneaza ca sistemele vor fi folosite pentru sectiile de detinere din inchisori si locurile delimitate din interiorul sectorului de detinere al unui penitenciar la care au acces persoanele private de libertate.

„Blocarea si intreruperea radiocomunicatiilor se realizeaza numai in scopul prevenirii utilizarii neautorizate, de catre persoanele private de libertate, in interiorul penitenciarului, a dispozitivelor care sunt capabile sa transmita sau sa primeasca imagini, sunete si informatii, inclusiv telefoanele mobile”, se mai arata in proiect.

Printre motivele ce au dus la elaborarea acestui proiect de lege s-a avut in vedere si faptul ca a crescut numarul telefoanelor mobile utilizate de detinuti.

Cookies