Moartea și taxele: Tarife cu 50% mai mari pentru întreţinerea unui loc în cimitirele din București

27 feb. 2023
451 afișări
Moartea și taxele: Tarife cu 50% mai mari pentru întreţinerea unui loc în cimitirele din București
Moartea și taxele: Tarife cu 50% mai mari pentru întreţinerea unui loc în cimitirele din București. Sursa foto: Unsplash

Pentru întreținerea locurilor din cimitire sau a nișelor la crematoriu se vor plăti tarife mai mari în fiecare an, în București, după ce un proiect de lege a fost adoptat în ședința de vineri a Consiliului General al Capitalei.

Tarife pentru întreținerea cimitirelor din București mai scumpe de anul acesta

Proiectul de lege modifică mai multe tarife ce prevăd întreținerea locurilor din cimitirele din București, precum:

 • pentru întreținerea unui loc de 3 metri pătrați în cimitir, anual se vor plăti următoarele tarife:
  • categoria I: 200 de lei,
  • categoriile a II-a și a III-a: 90 de lei,
  • categoria a IV-a: 40 de lei,
 • pentru întreținerea nișei la crematoriu, valoarea acestui serviciu va ajunge la 30 de lei,
 • pentru accesul cu mijloace auto și utilaje pentru facilitarea lucrărilor funerare, dar și pentru accesul auto al vizitatorilor, tarifele sunt următoarele:
  • autoturisme: 6 lei pe oră,
  • mijloace de transport care cântăresc mai puțin de 5 tone: 12 lei pe oră,
  • utilaje: 12 lei pe oră.

Conform referatului de aprobare, prin regulamentul de organizare și funcționare ce a fost aprobat de CGMP în anul 2003, pentru garantarea curățeniei, a îngrijirii spațiilor verzi, a pazei și a serviciilor în cimitirele din Capitală a fost stabilit un tarif anual. Acesta urma să fie reactualizat după modificările ratei inflației, transmite Agerpres.

Potrivit notei de fundamentare, aceste tarife nu au mai fost modificate în funcție de rata inflației din 2019. În baza HCGMB nr. 382/2019 erau precizate următoarele valori:

 • categoria I (Cimitirul Bellu): 132 lei pe 3 metri pătrați,
 • categoria a II-a și a III-a (cimitirele Bucureştii Noi, Colentina, Dămăroaia, Ghencea, Iancu Nou, Izvorul Nou, Metalurgiei, Sfânta Vineri, Tudor Vladimirescu): 60 de lei pe 3 metri pătrați,
 • categoria a IV-a (cimitirele Berceni II, Domneşti, Pantelimon II, Străuleşti II, Vest): 24 lei pe 3 metri pătrați,
 • pentru întreținerea nișei la crematoriu: 25 de lei.

În anii trecuți, s-a cheltuit mai mult pentru întreținere decât s-au perceput taxe

Documentul propune o actualizare a tarifelor de întreținere:

Întrucât tarifele practicate în prezent asigură mai puţin de 50% din cheltuielile totale necesare asigurării întreţinerii cimitirelor şi crematoriilor, dar ţinând cont totuşi şi de caracterul social al activităţii desfăşurate în cimitirele şi crematoriile municipalităţii, se propune o actualizare a valorii acestor tarife de întreţinere, potrivit propunerii din Nota de Fundamentare nr. 1586/07.02.2022 înaintată de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane.

În anul 2020, pentru serviciile de întreținere a cimitirelor s-au cheltuit 22,6 milioane de lei. Încasările din taxele de întreținerea anuală au fost de 9,2 milioane de lei.

În anul 2021, aceste servicii au ajuns la suma de 19 milioane de lei, iar încasările din taxele pentru întreținerea anuală au reprezentat 10,8 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies