Moartea în oraşul fără responsabili

24 ian. 2023
1410 Afișari
Moartea în oraşul fără responsabili
Maria Coman: Moartea în orașul fără responsabili

De sâmbătă încoace mă tot gândesc la femeia care a fost ucisă de câini pe Lacul Morii. Femeia asta a fost atacată şi acum un an şi ceva de câini, în aceeaşi zonă, şi a ajuns la spital, sfâşiată. 

De atunci şi până acum, când a murit, nu s-a întâmplat nimic. Efectiv nimic. Nu s-au luat măsuri. Nu s-au dat amenzi. Poliţia locală s-a certat cu ASPA că de ce parchează aiurea. Cetăţenii s-au certat cu primăria că de ce le dă amenzi. Primăria mică s-a certat cu primăria mare. Primăria mare s-a certat cu guvernul. Guvernul s-a certat cu cetăţenii. Toți,, efectiv toţi au dat vina unii pe ceilalţi sau au ridicat din umeri a neputinţă. Eu nu înţeleg asta. Dacă tu, autoritate, eşti neputincioasă, de ce mai eşti? Când te duci acolo şi devii din om autoritate, nu îţi asumi şi responsabilitatea pentru ce ai de făcut? Că pe persoană fizică eşti obligat să plăteşti taxe, impozite, eşti responsabil pentru faptele tale şi pedepsit dacă nu respecţi ce ai de respectat. 

Pe persoană cu autoritate, lucrurile nu stau aşa. De aia o doamnă de la ASPA vine şi ne spune că se mai poate întâmpla oricând. Ca şi cum nu e la ei responsabilitatea. Ci la noi. Poate e la noi, poate oamenii au lăsat câinii în stradă, dar de ce nu i-a amendat nimeni? Că nu a fost o surpriză ce s-a întâmplat. Se mai întâmplase deja. 

La fel, modul în care ne anunţă că pasajul unirii e un dezastru şi se poate prăbuşi oricând. Păi dacă e un dezastru şi se poate prăbuşi oricând, de ce nu e închis? De ce ne lasă să îl folosim în continuare?  Poate cade azi, poate cade mâine sau poate nu cade niciodată, dar de ce să ne pui să trăim aşa, într-o permanentă anxietate?

 De fiecare dată, după fiecare tragedie petrecută în acest oraş, totul rămâne la fel. A fost Colectiv şi nu s-a schimbat mare lucru. S-au închis chesti iniţial şi apoi s-au redeschis. Tot nu sunt avize, tot nu se respectă reguli. 

 A fost cazul lui Ionuţ, copilul ucis de câini, 10 ani mai târziu tot mor oameni ucişi de câini. Şi vina va fi probabil a câinilor, căci sunt cei mai la îndemână. Şi de fapt, repet, nu e nici măcar vorba despre vinovăţii aici, ci despre responsabilităţi.

Toţi se dezic, nimeni nu vine să spună “Băi, da, ar fi trebuit să fac mai mult.” Să demisioneze cineva de onoare. nu există, pur şi simplu ideea, conceptul, nu îl avem în ADN. Şi atunci, dacă toţi cei responsabili nu au responsabilitate, de ce să ne mirăm că nimeni nu respectă nicio regulă? Că se circulă aşa cum se circulă. Că scapă cine poate. Pentru că în junglă aşa e, trebuie să supravieţuieşti. 

Şi, din păcate, în ciuda unor spoieli de suprafaţă, şi Bucureştiul devine pe zi ce trece acel oraş în care trebuie să supravieţuieşti. Să nu te calce maşina, să nu te mănânce câinii, să nu cadă pasajul pentru tine, să nu îţi pice cărămizi în cap şi să nu mergi la discotecă. Nici în parc. 

Un exemplu poate mult prea relevant sunt hârtiile alea atârnate peste tot “Atenţie, cade tencuiala!”  E inclusă toată delăsarea şi toată lipsa de asumare în aceste hârtii. A proprietarilor care le pun, a autorităţilor care nu vin să vadă ce se petrece şi de ce cade tencuiala şi cine răspunde dacă chiar cade. Ş,i uite aşa, dacă mori pe sub vreo astfel de hârtie, a fost responsabilitatea ta, căci ai fost avertizat. La fel de relevante sunt şi lăzile plasate pe locuri de parcare. Sau sticlele de apă. Nimeni nu vine să îi amendeze pe cei care le pun acolo, deşi ar trebui să se întâmple asta. Dar nici aici, nimeni nu e responsabil şi nimeni nu are nicio responsabilitate.

Nota B365.ro: Tot Maria, mai jos:

 

 

Cookies