“Moarte în Gaza”, documentarul în care regizorul este împușcat în timp ce face un film despre copiii palestinieni prinși la mijloc în războiul dintre Israel și Palestina

21 mai 2021
161 Afișari
“Moarte în Gaza”, documentarul în care regizorul este împușcat în timp ce face un film despre copiii palestinieni prinși la mijloc în războiul dintre Israel și Palestina
James Miller, jurnalist de război ucis in Gaza. Cel din dreapta imaginii.

În anul 2003, James Miller, un jurnalist câștigător al Emmy pentru relatările sale din Bosnia, Liban și Irak este împușcat în Gaza. Miller avea 34 de ani și lucra la un documentar despre copiii prinși în focul încrucișat al conflictului dintre Palestina și Israel. “Moarte în Gaza” rămâne o relatare impresionantă despre viața tinerilor palestinieni care sunt învățați să creadă că Moartea este cel mai bun fapt care li se poate întâmpla. Un reportaj șocant de văzut pe HBO GO. Plus alte două recomandări pe aceeași temă.

Dacă v-ați săturat de știrile despre conflictul din Fâșia Gaza și Sudul Israelului, treceți la următorul nivel: documentarele. Imaginea nu minte, imaginea face și va face cât o mie de vorbe. În tradiția reportajelor realizate de Sixty Minutes sau de Panorama, “Death in Gaza” nu ține o lecție de istorie, dar nici nu își propune să indoctrineze. Prezintă doar experiențele și gândurile celor care suportă zilnic războiul. În prim plan, cei mai vulnerabili, copiii. Cei mai ușor de manipulat, prea mici pentru un război atât de mare.

 Pentru copiii palestinieni, să devină martiri inseamnă sa devină supereroi

O să descoperiți copii palestineni care trăiesc într-un cerc de Ură care începe în sălile de clasă și se termină la cimitir. Copii care cresc în orașe cu ziduri ciuruite de gloanțe, printre dărâmături, învățați să creadă că Moartea este cel mai frumos cadou pe care îl pot primi de la Viață, iar să devii Martir inseamnă sa devii supererou, ca la cinema.

“Nu este posibil să avem pace pentru că au ucis pe mulți dintre noi”

Ahmed și cel mai bun prieten al său, Mohammed, trăiesc în Rafah (Gaza) și știu să facă bombe artizanale pe care le tratează ca pe niște jucării. Ne arată și cum le fac. Najla are 15 ani, vrea să devină avocat, și în ultimii trei ani, 16 membri ai familiei sale au fost uciși. “Nu este posibil să avem pace pentru că au ucis pe mulți dintre noi ”, spune Ahmed. Are doar 12 ani. Regizorul și cameramanul James Miller filmează, colega sa, Saira Shah traduce. Fiecare zi în Rafah se termină cu moartea unui tânăr palestinian. Fiecare mamă din Rafah crede că familia ei trebuie să dea cel puțin un martir. Orașul este plin de postere cu tineri și copii uciși.

Ultima zi de filmare se încheie cu moartea regizorului. James Miller este împușcat în timp ce iși lumina drumul prin intuneric cu un steag alb și nu dorea decât să plece de acolo. Purta o jachetă imprimată cu literele TV. Documentarul rămâne un omagiu adus unui jurnalist preocupat să exploreze copilăria pierdută a tinerilor palestinieni, unul dintre cei mai buni observatori ai războaielor de pretutindeni.

5 Broken Cameras”, un documentar filmat chiar de personajul principal, un fermier palestinian

5 Broken Cameras” ( 2012), semnat de Emad Burnat și Guy Davidi, nominalizat la Oscar, este un alt documentar care ne arată puterea imaginii. Imaginea, martor al unui conflict fără sfârșit. De data aceasta nu este filmat de un jurnalist, ci chiar de personajul principal, Emad Burnat, un simplu fermier care nu a pus în viața lui mâna pe o cameră. Nu este militant, nu este implicat în politica Cisiordaniei, vrea doar să-și câștige existența din cultivarea măslinilor moșteniți de la tatăl și bunicul său.

„5 Broken Cameras”. Foto credit Guy DVS Films, Alegria Production and Burnet Films Palestine.

Primește o cameră în ziua în care se naște băiatul său cel mic. Învață să o folosească și înregistrează momentele în care armata israeliană începe să construiască un zid între satul său, Bilin, și o așezare evreiască din apropiere. Zidul trece printre măslinii săi, iar copacii sunt scoși din pământ cu buldozerul. În total, Emad schimbă cinci camere, fiecare dintre ele fiind distrusă, rând pe rând, an după an, de armata israeliană. Între timp, vedem că băiatul său s-a facut mare, dar războiul tot nu s-a terminat. Războiul continuă și astăzi, iar camerele vor continua să inregistreze.

„The Gatekeepers” cu interviuri in premieră totală ale foștilor șefi Shin Bet

Dar, de departe, cel mai uluitor documentar pe tema Israel-Palestina este „The Gatekeepers”, 2012, in regia lui Dror Moreh. Pentru prima dată în istorie șase foști șefi ai Shin Bet, serviciile de informații interne israeliene, dau interviuri. Am descoperit figuri remarcabile, dar feroce ca bătrânul șef Shin Bet, Avraham Shalom, sau ca moderatul Yuval Diskin, cel care a condus serviciile din 2005 până în 2011. Toți sunt ultra patrioți și ar face orice pentru statul evreu. Unii sunt convinși însă că Israelul se află pe un drum greșit și se transformă într-o putere colonială care controlează o populație de arabi tot mai furioasă.

Cookies