Mizerie și gândaci în Centrul Vechi din București. Comisarii ANPC au închis temporar un sfert dintre localurile controlate în Capitală și trei județe

08 iun. 2022
765 Afișari
Mizerie și gândaci în Centrul Vechi din București. Comisarii ANPC au închis temporar un sfert dintre localurile controlate în Capitală și trei județe
Mizerie și gândaci în Centrul Vechi din București. Comisarii ANPC au închis temporar un sfert dintre localurile controlate în Capitală și trei județe | Sursă foto: Facebook-Centrul Vechi

ANPC (Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor) a efectuat mai multe controale în localurile din Centrul Vechi din București și din alte trei județe. În urma acestora comisarii au dat amenzi și au oprit temporar activitatea anumitor localuri verificate.

Controale ANPC în Centrul Vechi din București și alte trei județe

În perioada 2-3 iunie 2022 ANPC a efectuat controale în Centrul Vechi din București și alte trei județe. În urma acestora au fost găsite numeroase nereguli, ce au dus la aplicarea de amenzi și chiar la oprirea temporară a prestărilor de servicii pentru circa un sfert din operatorii economici controlați.

Au fost efectuate 82 de acțiuni de control în București, Brașov, Constanța și Călărași, conform Agerpres, citat de Digi24. În urma acestora, comisarii au aplicat sancțiuni contravenționale ce au ajung la o valoare totală de 538.00 de lei.

Pe lângă amenzile ce au fost date în urma controalelor au fost aplicate și 22 de avertismente.

Pentru alte 23 de localuri (un sfert din cele ce au fost controlate) Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor a dispus oprirea temporară a prestării de servicii. Acestea își vor putea relua activitatea doar după ce problemele constatate vor fi remediate.

Pot înțelege lipsa de personal și consecințele acesteia, pot înțelege că HoReCa a trecut printr-o perioadă grea, în ultimii doi ani, dar nu pot înțelege murdăria, existența „expiratelor”, gândacii și o gestionare deficitară a unei bucătării. (…)
Îi felicit, totuși, cu jumătate de gură, pe cei care au îndreptat lucrurile într-un timp rezonabil.
Nu ne lăudăm cu sancțiunile aplicate, este modul prin care transmitem, celor încă necontrolați, să ia măsuri înainte să le luăm noi, declară președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Ce reguli au fost constatate de comisari

Neregulile constatate de către comisarii ANPC au fost numeroase, atât în barurile, cât și în bucătăriile localurilor ce au fost controlate. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:

  • Folosirea de produse expirate,
  • Folosirea de echipamente de gătit neigienizate (depuneri de grăsime, rugină),
  • Folosirea de ulei închis la culoare și cu un miros necorespunzător,
  • Folosirea de vase și ustensile depreciate (eliminate din uz chiar în timpul controlului),
  • Lipsa specificării de ingrediente în meniu (inclusiv a potențialilor alergeni),
  • Depozitarea neconformă a băuturilor răcoritoare și a materialelor prime,
  • Folosirea de produse congelate ce prezentau arsuri de frig,
  • Prezența gândacilor în unitățile controlate,
  • Lipsa cloraminei necesară igienizării.
Cookies