Mituri despre VIRUSUL EBOLA. Cum se transmite, de fapt, EBOLA

de:
11 aug. 2014
0 Afișari
Mituri despre VIRUSUL EBOLA. Cum se transmite, de fapt, EBOLA

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a afirmat că analizele pentru Ebola vor fi trimise la un laborator din Germania, iar rezultatele ar urma să fie primite în 72 de ore.

Ulterior, autorităţile de la Bucureşti au anunţat că alerta privind apariţia EBOLA în România este „99%” falsă.

Miturile şi zvonurile provoacă panică inutilă, iar virusul EBOLA este una dintre principalele ţinte ale conspiraţioniştilor, multe teorii trecând drept credibile, dar fiind şi alimentate de faptul că, în acest moment, nu există un antidot sau un vaccin pentru această boală. Huffington Post trece în revistă câteva din cele mai răspândite mituri despre virusul Ebola şi explică cât adevăr se află în spatele lor.

ZVON: EBOLA se transmite prin aer, prin apă sau prin contact întâmplător

ADEVĂR: EBOLA se transmite atunci când fluidele corporale ale unei persoane infectate intră în contact cu membranele mucoase ale unei persoane neinfectate. Adică, sângele, urina sau transpiraţia unui bolnav diagnosticat intră în contact cu gura, ochii, urechile, nările, zona genitală sau o rană deschisă a unui alt om. Cu alte cuvinte, contactul trebuie să fie prelungit şi efectuat în anumite condiţii pentru ca virusul să se transmită. Astfel se explică de ce marea majoritate a celor infectaţi în Africa de Vest, zona unde a început epidemia actuală, sunt membrii ai centrelor medicale sau membrii ai familiilor celor infectaţi. În spitalele moderne, răspândirea este împiedicată prin folosirea măştilor, mănuşilor, a costumelor speciale sau ale zonelor de izolare.

ZVON: EBOLA poate fi tratată cu antibiotice

ADEVĂR: Antibioticele funcţionează în cazul infecţiilor bacteriene, dar nu şi în cazul celor virale. În acest moment, nu există un antidot sau vaccin pentru a vindeca virusul Ebola.

Există un ser experimental denumit ZMapp, care conţine anticorpi creaţi pentru a bloca virusul. Înainte de epidemia de anul acesta, serul ZMapp a fost testat doar pe maimulţe şi nu a fost aprobat pentru a fi administrat oamenilor. Pacienţii americani Kent Brantly şi Nancy Writebol au decis să rişte şi să înceapă tratamentul cu ZMapp. Primele concluzii sunt uşor optimiste, dar rezervate. Totuşi, nu se poate estima exact ce rol joacă serul ZMapp în ameliorarea stării lor, potrivit Washington Post.

ZVON: EBOLA îţi lichefiază organele, ceea ce duce la sângerări abundente prin toate orificiile

ADEVĂR: Simptomele virusului Ebola pot include sângerări din urechi, nas, ochi şi gură, însă doar 20% din cei infectaţi le întâlnesc. Organele nu se lichefiază, însă, în majoritatea cazurilor de deces, virusul a provocat cedarea organelor interne. Situaţia aceasta apare deoarece virusul EBOLA slăbeşte vasele de sânge, provocând sângerări interne sau externe. Totodată, virusul împiedică coagularea sângelui, care ar opri sângerările.

Mai multe detalii despre EBOLA pe gandul.info.

Cookies