Mitul moldovenilor veniţi la Bucureşti, spulberat. De unde vin în Capitală cei mai mulţi români

de:
17 aug. 2012
0 Afișari
Mitul moldovenilor veniţi la Bucureşti, spulberat. De unde vin în Capitală cei mai mulţi români

Statisticile arată că, în 2011, aproape 11.000 de munteni, majoritatea din judeţele Teleorman, Ilfov şi Prahova, 4.100 de moldoveni, proveniţi în special din Bacău, Vaslui şi Galaţi, 2.500 de olteni, originari mai ales din Olt, Gorj şi Dolj, şi doar 1.270 de ardeleni, cei mai mulţi din Braşov, Hunedoara şi Mureş, şi-au stabilit domiciliul în municipiul Bucureşti, potrivit unei analize întocmite de Ziarul Financiar pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

„Pentru numărul mare de munteni care se stabilesc anual în Capitală explicaţia o reprezintă apropierea geografică de Bucureşti şi faptul că judeţe precum Tele­orman, Călăraşi sau Giurgiu sunt foarte sărace, migraţia populaţiei este mai mare către Bucureşti, pentru că acolo şomajul este neglijabil. În schimb, Bucureştiul nu mai reprezintă un punct de interes pentru moldoveni la fel cum reprezenta în trecut, având în vedere că statisticile recensă­mântului arată că majoritatea celor din Moldova preferă să plece în străinătate”, a spus profesorul Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demo­grafice „Vladimir Trebici” al Aca­demiei Române, care admite însă că datele statistice ar trebui să fie privite puţin cu rezervă, pentru că într-un singur an nu pot fi analizate fluxurile majore de migraţie.

Locuitorii din regiunea Muntenia sunt printre cei mai săraci din ţară, având în vedere că valoarea PIB-ului per capita este de doar 5.000 de euro, în timp ce în regiuni precum Transilvania sau Banat PIB-ul per capita depăşeşte 6.000 de euro/locuitor. De asemenea, Capitala nu a mai prezentat interes pentru locuitorii din centrul şi în vestul ţării, unde au venit, în ultimii ani, investitori din zona de producţie de componente auto precum Continental (care are unităţi de producţie în Sibiu, Timişoara sau Carei) şi Bosch (Cluj), firme din industria IT şi telecom (precum Alcatel sau Eta2U – Timişoara, Brinel, Arobs, iQuest sau Endava – Cluj) sau din zona de outsourcing (cum este Genpact la Cluj), care au ridicat economia regiunii şi care au creat câteva mii de noi locuri de muncă. Aceasta este una dintre explicaţiile pentru care migraţia din vestul şi centrul ţării către Bucureşti este mai redusă.

Lipsa infrastructurii, care i-a determinat pe majoritatea investitorilor să evite zona Moldovei, a generat un PIB per capita de doar 3.850 de euro/locuitor, de patru ori mai mic decât PIB-ul pe locuitor din Bucureşti. În ciuda diferenţelor de venit, tot mai puţini moldoveni au ales să se mute în Bucureşti în ultimii ani pentru că mulţi dintre locuitorii zonei au preferat să plece în străinătate.

Cookies