Miting de protest împotriva demolărilor de pe traseul Bulevardului Uranus

de:
08 mart. 2011
4 Afișari
Miting de protest împotriva demolărilor de pe traseul Bulevardului Uranus

Mitingul la care urmează să participe mai multe organizaţii de patrimoniu din Platforma pentru Bucureşti este programat să se desfăşoare în faţa Ministerului Culturii, între orele 12.30-13.30.

Participanţii la miting au declarat că vor solicita ministrului Culturii, Kelemen Hunor, să fie păstrat statutul de monument istoric pentru imobile situate la adresele din str. Berzei nr. 81, Berzei nr. 89, Cameliei nr. 24, Baldovin Pârcălabu nr. 16 şi Baldovin Pârcălabu nr. 18, printre care şi Hala Matache. În sprijinul solicitării lor, ONG-iştii aduc o scrisoare deschisă semnată de mai multe personalităţi de marcă, printre care Mircea Cărtărescu, Horia Roman Patapievici, Vladimit Tismăneanu, Theodor Paleologu, Gabriel Liiceanu, Alina Mungiu Pippidi şi alţii.

„Avantajele conservării active sunt directe, evidente şi probate. Ele aduc profit economic pe termen scurt şi asigură pe termen lung continuitatea unei dezvoltări urbane durabile. Iar profesioniştii pot găsi cu siguranţă formele şi variantele practice prin care avantajele păstrării patrimoniului în integritatea sa să nu blocheze cerinţele amenajării urbane în secolul 21”, susţin organizaţiile non-guvernamentale în scrisoarea deschisă adresată autorităţilor.

Protestatarii susţin că îi vor aminti de asemenea ministrului Kelemen Hunor de promisiunea pe care le-a făcut-o pe 2 martie, de a nu mai aviza demolări de clădiri pe axa Buzeşti-Berzei până la lămurirea situaţiei monumentelor istorice şi a avizării de către Ministerul Culturii a întregului proiect.

Unul dintre cele mai recente proteste împotriva demolării Halei Matache a avut loc pe 12 Februarie 2011 la care au participat în jur de 100 de persoane. Luna trecută, primarul general Sorin Oprescu declara că va acţiona în instanţă ONG-urile care prin mitingurile şi plângerile penale înregistrate au dus la întârzierea lucrărilor de execuţie a Bulevardului Uranus. La rândul său, constructorul a cerut despăgubiri municipalităţii din cauza duratei prelungite de demolare.

Cookies