ARHIVA B365

Mitică Popescu, Horaţiu Mălăele şi Constantin Bălăceanu-Stolnici, cetățeni de onoare ai Capitalei

Mai exact, este vorba despre şapte proiecte care vizează acordarea distincţiei unui număr de şapte personalităţi din domeniul culturii sau al medicinei.

* Academician Maya Simionescu, biolog, doctor în ştiinţe biologice, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române, director al Institutului de Biologie şi Patologie Celulară ”Nicolae Simionescu” şi membru titular al Academiei din anul 1991. A fost vicepreşedinte al Academiei Române în perioada 1997 – 2006.

* Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici – medic neurolog, profesor de Neuropsihologie şi Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Academiei de Ştiinţe Medicale din România; director de onoare al Institutului de Antropologie Fr. I Rainer al Academiei Române, preşedinte de onoare al Societăţii Academice de Antropologie şi preşedinte al Centrului Internaţional Antidrog şi al Drepturilor Omului (CIADO).

* Academician Dumitru Radu Popescu – dramaturg, scriitor, prozator, scenarist de film şi academician român. Capodoperele sale dramaturgice sunt „Pasărea Shakespeare”, „Aceşti îngeri trişti” şi „Piticul din grădina de vară”. De-a lungul carierei a fost redactor la revista „Steaua” din Cluj, redactor şef al revistei „Tribuna” din Cluj, redactor şef al revistei „Contemporanul”, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Socialistă România, director general şi vicepreşedinte al Consiliului ştiinţific editorial al Editurii Academiei Române.

* Prof. univ. dr. Cătălina Poiană – medic, doctor în medicină, profesor universitar, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, din decembrie 2015; şefa disciplinei de Endocrinologie „C.I. Parhon”, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”; prorector cu învăţământul postuniversitar; membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

* Bianca Ionescu-Ballo – prim solist – artist liric şi manager la Teatrul de Operetă/Teatrul Naţional de Operetă şi Musical ”Ioan Dacian”; dirijoare a corului de copii Minisong /Ministars. Discografia sa include „Muzică din filme”, „S-a născut o stea”, „Hai acasă puişor”, „Tea time”. A jucat numeroase roluri în operete şi musicaluri.

* Mitică Popescu – actor de film, radio, teatru, televiziune şi voce; decorat în decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler; distins în aprilie 2009 cu premiul UNITER pentru întreaga activitate; omagiat în cadrul Galei Premiilor Gopo din martie 2013 cu Premiul pentru întreaga carieră. A realizat roluri de excepţie în numeroase piese de teatru, iar în ceea ce priveşte cariera sa cinematografică, au rămas memorabile rolul lui Cocoşilă din filmul „Moromeţii” sau apariţia în „Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc).

* Horaţiu Mălăele – actor de film, radio, teatru, televiziune şi voce, scenarist, regizor de film. În Capitală a jucat pe scenele teatrelor: Nottara, Odeon, Naţional, Bulandra, Comedie; a debutat în cinematografie în anul 1974, iar din 1982 a regizat spectacole de teatru; a expus în peste 30 de expoziţii caricaturile pe care le realizează; a obţinut numeroase premii, printre care şi Premiul UNITER în 1992, 1998 şi Premiul de Excelenţă al UNITER 2018.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button