Miţa, Veta, Farfuridi şi Pristanda, dezveliţi duminică la Teatrul Naţional

de:
18 dec. 2010
0 Afișari
Miţa, Veta, Farfuridi şi Pristanda, dezveliţi duminică la Teatrul Naţional

Ansamblul statuar „Căruţa cu Paiaţe” este alcătuit din 16 personaje, printre care Miţa, Veta, Ziţa, Farfuridi, Brânzovenescu, Cetăţeanul Turmentat, Goe, Zoe, Mam’Mare, Chiriac, Rică Venturiano, Mamiţa, Trahanache, Caţavencu, Pristanda, dar şi creatorul personajelor, Ion Luca Caragiale.

Ansamblul de statui este realizat de sculptorul Ioan Bolborea, valoarea decontată autorului lucrării fiind de 4 milioane lei. Costurile turnării în bronz a pieselor componente ale ansamblului monumental au fost suportate de municipalitate ca urmare a protocolului încheiat de Primăria Capitalei cu Ministerul Culturii şi Cultelor.

La dezvelirea ansamblului, primarul Sorin Oprescu a declarat că acesta este un demers cultural, „chiar dacă abordarea sculptorului ar putea genera controverse”.

Ioan Bolborea a câştigat în 2002, anul în care s-au împlinit 150 ani de la naşterea dramaturgului, un concurs al Primăriei referitor la realizarea unui monument dedicat marelui scriitor. „Proiectul iniţial a suferit mai multe modificări. Acum avem 16 personaje turnate în bronz, fiecare cu o înălţime de patru metri, aşezate pe o platformă tip căruţă, iar în centru va fi aşezat pe scaun Caragiale, care le priveşte. Personajele sunt din opera lui Caragiale – Cetăţeanul Turmentant, Domnul Goe, Caţavencu, Brânzovenescu, Farfuridi şi alţii. Chipurilor lor vor aduce cu cele ale actorilor care le-au jucat de-a lungul vremii, printre care Mircea Diaconu, Grigore Vasiliu Birlic şi Lucia Sturza Bulandra, dar m-a interesat nu atât imitarea acestora, cât expresia”, a declarat Bolborea.

Cookies