ȘTIRI

Mita în Primăria Constanţa, oferită în funcţie de rangul funcţionarilor- REFERATUL DNA

Potrivit procurorilor, citaţi de Hotnews.ro, „practica existenta la nivelul Primariei Constanta de a emite certificate de urbanism si autorizatii de construire contra unor sume de bani si existenta unor tarife diferite – mici pentru micii functionari si de valoare foarte mare pentru inaltii functionari” a fost confirmata de un martor din dosar.

Un alt martor a declarat ca, la solicitarea lui Gabriel Strutinsky, la randul sau inculpat in dosar, a transmis reprezentantilor unei societatii care intentiona sa construiasca un mall ca prin semnarea unui contract de publicitate cu o societatea controlata de Radu Mazare va fi asigurata emiterea tuturor avizelor, autorizatiilor si a altor documente de catre Primaria Constanta. De asemenea, martorul a aratat ca decizia privind emiterea autorizatiilor de constructie in cazul proiectelor mari, de tip mall, era luata de primar.

Procurorii mai sustin ca dupa ce Radu Mazare a luat mita un milion de euro de la o alta societate care dorea sa construiasca un mall toate avizele necesare au fost eliberate cu o promptitudine care ‘a depasit chiar limita posibilului’, in conditiile in care in alte cazuri eliberarea documentelor de urbanism se facea cu intarzieri de cateva saptamani.

„Din analiza documentelor puse la dispozitie de Primaria Constanta (…) a rezultat ca primarul Mazare Radu Stefan a prelungit valabilitatea autorizatiei din 17.07.2007 de la data de 18.07.2009 pana la data de 18.07.2010 in baza unei cereri formulate (…) la data de 20.07.2009 (asadar ulterioara datei de 18.07.2009), cerere inregistrata in cadrul Primariei Constanta la data de 14.07.2009 (adica la o data situata inainte de emiterea cererii – cu alte cuvinte Primaria a primit la data de 14 iulie o cerere care nu era inca formulata, lucru care s-a intamplat abia la 20 iulie). Din interpretarea logica a acestor date rezulta ca autorizatia a fost prelungita chiar in absenta unei cereri (…), care a fost ulterior intocmita si transmisa Primariei. Totodata se remarca faptul ca, intre data la care Primaria pretinde ca a primit cererea, respectiv 14.07.2009, si data prelungirii autorizatiei, respectiv 18.07.2009, au trecut doar patru zile, in conditiile in care termenul mediu de emitere a unor astfel de documente era mult mai mare, uneori depasind termenul maxim prevazut de lege de 30 de zile”, se arata in referat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins miercuri cererea DNA de arestare preventiva a primarului din Constanta, Radu Mazare, urmand ca acesta sa fie cercetat de procurori in stare de libertate, intr-un dosar in care este acuzat de trei infractiuni de luare de mita, doua de conflict de interese si abuz in serviciu. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky, insa acesta este arestat preventiv intr-un alt dosar.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button