Un mit spulberat: În ciuda crizei, piaţa imobiliară din Capitală duduie

de:
16 nov. 2010
1 Afișari
Un mit spulberat: În ciuda crizei, piaţa imobiliară din Capitală duduie

Statisticile oficiale contrazic în totalitate declaraţiile reprezentanţilor agenţiilor imobiliare din Capitală care au susţinut, ori de câte ori au avut ocazia, că duc lipsă de clienţi, că piaţa imobiliară s-a prăbuşit şi se îndreaptă spre colaps şi că multe din firmele de profil au fost nevoite să tragă obloanele.

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) la solicitarea B365.ro, numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut în Capitală, în acest an, cu aproximativ 20% faţă e perioada similară a anului precedent. Astfel, dacă în primele zece luni din 2009 au fost raportate la ANCPI aproximativ 30.300 de tranzacţii imobiliare derulate în Bucureşti, din ianuarie şi până în octombrie 2010 numărul acestora a urcat la circa 36.400. Cifrele sunt, de asemenea, în creştere cu peste 27% şi dacă ne raportăm la numărul de tranzacţii operate în primele zece luni din 2008 când au fost înregistrate în jur de 28.500 de vânzări-cumpărări de imobile.

Conform statisticilor instituţiei, vârful vânzărilor şi cumpărărilor de imobile din Capitală a fost atins în lunile martie şi iunie, când au fost raportate în medie câte 4.650 respectiv 4.550 de tranzacţii imobiliare, cele mai multe fiind apartamente atât vechi, cât şi noi.

De la mijlocul acestui an, numărul tranzacţiilor a fluctuat însă de la o lună la alta când pe un trend descendent, când pe unul ascendent. Companiile imobiliare spun însă că majoritatea operaţiunilor de vânzare-cumpărare intermediate vizează proprietăţi scumpe, precum case şi vile cu teren aferent, urmate de apartamente cu două şi trei camere situate în ansambluri rezidenţiale noi. „Se pare că luxul nu a fost lovit de criză la fel ca alte sectoare. Se vând mult mai repede imobilele scumpe de 700-800.000 de euro decât cele de 60-70.000 de euro, în sensul că se găsesc mai uşor cumpărători”, a opinat Angelica Iva, directorul general al Pro Active Business Communication, compania organizatoare a târgului de oferte imobiliare desfăşurat la începutul acestei luni în Capitală.

În prezent, un metru pătrat util într-un apartament dintr-un bloc vechi din Bucureşti se vinde, în medie, cu suma de 1.125 de euro, în scădere cu 10,7% faţă de luna octombrie 2009, potrivit site-ului imobiliare.ro. Aceeaşi suprafaţă costă 1.334 de euro dacă este vorba de un apartament într-un complex de locuinţe noi, diferenţa fiind de minus 12,1%, comparativ cu octombrie anul trecut.

Oficialii companiei susţin că, în urma negocierilor dintre vânzători şi cumpărători, preţul scade cel mai mult în cazul imobilelor vechi. „Că vânzătorii de locuinţe noi sunt mai bine ancoraţi în contextul actual de piaţă este un fapt dovedit şi de marja de scădere a preţului cerut de la momentul listării unei oferte până la ieşirea acesteia din baza de date. Astfel, ultimul preţ cerut pe locuinţele noi este cu doar 7,2% mai mic decât cel iniţial, în vreme ce, pe segmentul apartamentelor vechi, reducerea impusă de piaţă este de 8,4%”, a precizat Daniel Crainic, responsabil relaţii publice în cadrul imobiliare.ro.

Cookies