Mişu Negriţoiu, tranzacţie bancară ILEGALĂ. A încălcat embargoul SUA. Cum răspunde

de:
27 iul. 2015
6 Afișari
Mişu Negriţoiu, tranzacţie bancară ILEGALĂ. A încălcat embargoul SUA. Cum răspunde

Practic, ING România a jucat un rol esențial ca bancă de tranzit pentru un transfer ilegal de bani prin care o bancă iraniană a achiziționat un motor de avion pentru compania aeriană Iran Air. Motorul era produs în SUA, astfel că achiziționarea lui de către o entitate din Iran încălca flagrant embargoul.

Mișu Negrițoiu a intrat într-un joc pe care banca-mama ING l-a mai jucat și pe alte piețe supuse embargoului – Cuba, Myanmar, Coreea de Nord, Sudan, Siria – și a falsificat documentele bancare pentru a ascunde originea americană a motorului și destinația lui – piața iraniană.

Tranzacția via ING România din 2003-2004, girată de Mișu Negrițoiu, a încălcat codul penal american, afirmă OFAC, un soi de FBI al Ministerului american de Finanțe care se asigură că embargoul impus de SUA pe diverse piețe este respectat.

Potrivit unor surse, Mișu Negrițoiu se află pe lista neagră a Departamentului de Stat american și ar putea primi interdicție de a intra în SUA pentru o perioadă de timp ca urmare a acestui delict.

În replică, Mişu Negriţoiu susţine că asocierea acestor fapte cu numele său reprezintă doar „simple presupuneri”. 

„Acţiunile efectuate în 2003 – 2004 nu au fost niciodată coordonate de mine, în calitatea de director general adjunct. Acţiunile respective au făcut obiectul unor investigaţii interne la timpul respectiv, fără ca vreun document să menţioneze numele sau implicarea mea. Asocierea acestor fapte cu numele meu reprezintă simple presupuneri”.

Sursa: realitatea.net

Cookies