ȘTIRI

Misterioasele casete de beton de deasupra metroului, transformate în malluri și parcări de Primărie

Este vorba de șase galerii, din care trei situate la Piața Victoriei, două la Piața Romană și una la Universitate, cu o suprafață totală de 10.369 de metri pătrați. În două din cele șase spații vor fi realizate 150 de locuri de parcare, iar în celelalte, „spații publice cu caracter cultural-comercial”.

„Din planurile S.C. Metrorex S.A. au fost identificate spații neutilizate în zona galeriilor de metrou, potrivite a fi transformate în spații publice sau de parcare, și care se află în locații din zona ultracentrală a orașului, și anume Piața Victoriei, bd. Iancu de Hunedoara, bd. Lascăr Catargiu, Piața Romană și bd. Nicolar Bălcescu. ” – se arată în Expunerea de motive a Primăriei Municipiului București.

Pentru a putea fi amenajate, Primăria intenționează să le ceară spre administrare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Spațiile au fost construite la staţiile de metrou cu scopul de a le transforma ulterior în galerii comerciale sau chiar parcări, spun reprezentanţii Primăriei Capitalei. Timp de aproximativ 30 de ani însă nimeni nu le-a utilizat în acest scop. Reprezentanţii Metrorex spun însă că aceste spaţii nu au fost gândite ca spaţii comerciale sau industriale, iar angajaţii de la metrou se referă la aceste casete drept „hăuri”. Scopul lor iniţial rămâne enigmatic.

De altfel, şi localizarea lor exactă a fost greu de stabilit, până şi pentru angajaţii de la metrou. Accesul într-una din viitoarele parcări subterane ale Capitalei care stă ascunsă sub Piaţa Victoriei se face printr-o uşă care se deschide din staţia Victoriei 1. E vorba de un spaţiu imens şi întunecat aflat chiar deasupra liniei de metrou ce duce spre Piaţa Aviatorilor.

”În Piaţa Victoriei, suntem cel mai încrezători ca va putea fi realizată o parcare. Deja suntem în tratative cu Ministerul Transporturilor. Opinăm că vor fi aproximativ 200 de locuri de parcare acolo. Celelalte spaţii sunt mai mici, iar la cel de la Universitate accesul auto se face mai greu”, explica încă din urmă cu doi ani Mădălin Dumitru, şeful Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Generale a Capitalei, pentru b365.ro.

Proiectul de cerere de preluare a spațiilor a fost votat de Consiliul General al Municipiului București, vineri.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button