ESENTIALLIBERTATEAȘTIRI

Misterele Bucureștiului. Reclama platită de Primărie pentru un festival-fantomă despre care nimeni nu știe nimic

Bucharest Festival and Fringe este, chipurile, evenimentul care își propune să aducă arta aproape de oameni într-un mod inedit. Cel putin asa ne promite o reclama care este difuzata obsesiv la toate posturile de televiziune. O reclama pentru ceva ce nu exista si despre care nimeni nu stie nimic. Nimeni nu știe unde, cum și când se va desfășura. Nimeni nu e gasit ca sa ne ofere informatii. Nici macar, organizatorii. Am pornit in cautarea festivalului pierdut, iata ce am descoperit.

Este imposibil ca în ultimele luni să nu fi văzut măcar o dată la televizor reclama asta, sau asta. Am aflat că este vorba despre un eveniment susținut de Primăria Municipiului București și care vrea să îmbine un festival muzical cu unul al artelor stradale, de tip „fringe”, un concept celebru, apărut acum mai bine de șapte decenii în Edinburgh. Deși cele două spoturi publicitare au fost )și încă sunt) aproape peste tot la televizor în urmă cu câteva săptămâni, evenimentul propriu-zis ramine un mister. Festivalul există și nu există în acest moment.

Este posibil ca singurul lucru care rămâne din acest festival să fie spotul publicitar

Ce știm despre BF&F până în acest moment?

 • Dorește să apropie arta de oameni, să o facă accesibilă
 • Este susținut de Primăria Municipiului București
 • Pe 16 decembrie vor începe înscririle pentru participanți
 • Își propune un mix între festivalurile muzicale și arta neconvențională
 • Are pagină web, Facebook și Instagram

Ce nu știm și nu reușim să aflăm de la nimeni

 • Unde va avea loc, mai exact?
 • Când va avea loc? (aceasta este o întrebare importantă, mai ales în contextul pandemiei)
 • Cine va participa?
 • În campania de comunicare a festivalului sunt amintite „niște concerte cu nume mari de pe scenă internațională”. Care scenă? Ce nume?
 • Cum au de gând organizatorii să țină un festival într-un oraș de peste 2 milioane de locuitori când sunt restricții si nu avem voie sa ne adunăm în mulțimi?
 • Care e bugetul alocat?

Și, nu mai știm ceva. De bază. De ce mai apare reclama la televizor? Doar pentru că a fost facută și platita de Primarie? Eveniment nu știm dacă avem și nici dacă vom avea, dar avem reclamă la el și promovare plătită.

Copil care privește spre cer
Când am căutat lămuriri despre festivalul fantomă, am rămas precum copilul din reclamă – cu ochii în soare

Până la momentul în care am scris acest articol, nu am primit niciun răspuns de la organizatorii evenimentului. Nu au nici măcar un număr de telefon, doar o adresă poștală, Str. Polonă 24-26, Sector 1, București. Organizatori fantomă!

Deși BF&F este prezent pe YouTube, Facebook și Instagram, conturile sunt mai mult pustii. Pe Facebook au strâns 160 de like-uri și zero postări, iar pe Instagram au adunat 55 de followeri în 3 săptămâni.

UPDATE:  Am primit un prim răspuns de la organizator. Un răspuns la mesajul pe care l-am trimis pe contul de Instagram, care explică absența totală a informațiilor concrete pe seama faptului că momentan sunt „în faza de construcție a festivalului, iar în câteva zile vor apărea detalii despre participare în fringe”. Pentru a face rost de alte detalii, am fost trimis către adresa de mail a acestora, adresă la care, de altfel, le-am scris de la bun început.

Actualizarea celor de la BFF
Răspunsul acestora vine târziu și din păcate nu prea convingător


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button