Actualul acord va expira la jumătatea anului viitor, iar autorităţile de la noi intenţionează să nu mai încheie altul. Care va fi agenda oficială a discuţiilor, potrivit Realitatea TV.
Pe partea de măsuri fiscale, Guvernul trebuie să prezinte Fondului Monetar Internaţional o analiză privind eficienţa măsurii de reducere temporară a TVA la anumite produse de panificaţie.
Pe baza ei se va discuta posibila menţinere pe viitor a cotei de 9% şi, eventual, posibilitatea extinderii acesteia şi la alte produse alimentare. Potrivit aceleiaşi surse, cel mai probabil, o decizie fermă în acest sens va fi amânată.
Totodată Guvernul va informa misiunea FMI în legătură cu stadiul noilor proiecte menite să aducă venituri suplimentare la buget. Vorbim despre noul regim de impozitare şi evaluare a proprietăţilor şi redevenţele valabile în perioada 2015-2024.
Va fi analizată şi execuţia bugetară pe primele patru luni, din perspectiva încasărilor. Discuţiile se vor axa pe respectarea ţintei de deficit, care, în acest moment, este controlată prin reducerea cheltuielilor bugetare.
Apoi guvernanţii vor prezenta perspectiva îmbunătăţirii colectării veniturilor bugetare, în baza încasărilor suplimentare din acciza la carburanţi şi din aplicarea taxei pe construcţii speciale.
La acest ultim punct, autorităţile vor încerca să găsească, de comun acord cu FMI, o rezolvare a numeroaselor solicitări de exceptare de la plata taxei.
Nici de reducerea CAS cu 5% nu va lipsi din discuţii. Dacă aruncăm o privire asupra stadiului de implementare a angajamentelor Guvernului pentru acest acord cu FMI, observăm că doar trei dintre ele au fost realizate. Restul se află ori în stadiul de discuţii ori în aşteptare.