Mirosuri insuportabile s-au resimțit ieri seară, 11 septembrie, în Sectoarele 4 și 5. Bucureștenii și-au exprimat frustrările pe rețelele de socializare, spunând că mirosul neplăcut le inundă locuințele chiar și cu geamurile închise.
O persoană a întrebat, pe grupul de Facebook „Esti din Sectorul 5, daca…”, dacă se pot lua măsuri în legătură cu mirosul puternic care se resimte în Sectorul 5:
Chiar nu poate face nimeni nimic cu mirosul asta mirobolant? Murim.. ne dam ficatul peste cap.. toti dau din umeri si nimeni nu stie nimic! Tipic romanesc!
Locuitorii din Popești-Leordeni, Rahova, Berceni, Vidra se confruntă cu astfel de situații constant. Un bărbat spune că mirosul de hidrogen sulfurat ar veni de la groapa de gunoi Vidra:
Hidrogen sulfurat de la groapa de gunoi Vidra. Autoritățile cunosc f bine situația si sunt complice la mizerie.
Locuitorii din această zonă a Capitalei au transmis că mirosul se resimte de câteva săptămâni în fiecare seară, uneori chiar și dimineața. Aceștia s-au mobilizat și au făcut sesizări către Garda de Mediu Ilfov.
Locuitorii din Sudul Capitalei au dezvoltat o aplicație web care facilitează trimiterea de sesizări către instituțiile cu atribuții pe zona de sănătate publică și mediu. Aceasta se numește Iarmiroase.ro și a fost lansată pe data de 4 martie cu ocazia unui protest al locuitorilor care se confruntă constant cu mirosuri grele de suportat.
Pentru a pune presiune pe autorități să stabilească în mod oficial sursa mirosului și riscurile la care sunt supuși cetățenii, Asociația GAL Berceni a lansat o platformă care facilitează transmiterea de sesizări la instituțiile responsabile să rezolve aceste probleme: Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov și Garda Națională de Mediu Ilfov.
Iată ce a explicat pentru Buletin de București, Valentin Boruz, inginerul IT care s-a ocupat de partea tehnică a proiectului:
Aplicația dă și o notă socială, pentru ca fiecare reclamație e marcată pe hartă prin geolocație, în funcție de adresa introdusă de utilizator.
Totul a plecat de la ideea de a avea un format de sesizare, care poate fi urmat și de alte persoane. În cazul de față e vorba de problematica gropii de gunoi de la Vidra. Ulterior reclamațiile apar pe hartă.
Asta nu înseamnă că într-o zonă miroase mai mult sau mai puțin pentru că depinde și de implicarea oamenilor. Se poate vedea, spre exemplu, dacă au trimis reclamații vecinii tăi, implicarea altora. Există și o funcție de filtrare a numărului de sesizări.
Prin sesizările trimise șefului Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, și șefei compartimentului de supraveghere în sănătate publică din cadrul DSP Ilfov, dr. Simona Lăcătușu, bucureștenii solicită controale serioase la depozitul ecologic de deșeuri de la Vidra.
Aceștia vor și montarea de senzori pentru mirosul generat de deșeuri, care să monitorizeze cantitățile de amoniac, dioxid de sulf, hidrogen sulfurat și compușii organici volatili din atmosferă.
Te-ar mai putea interesa și: