Miron Cozma, despre Munteanu: „Este unul dintre tinerii în care eu am crezut în Piața Universității”

de:
12 apr. 2016
1 afișări
Miron Cozma, despre Munteanu:

„Eu îi urez succes, ceea ce n-a reușit într-o perioadă când a fost candidatul lui Virgil Măgureanu la președinția României. Consider că el este, totuși, unul dintre tinerii în care eu am crezut în Piața Universității, asta neînsemnând că nu mai cred în continuare. Spiritul de acolo, din Piața Universității, eu l-am avut de mult mai mult timp decât cei care s-au manifestat în 90. Nimeni nu spune că în 1977, Miron Cozma, cum scrie și în dosarul de Securitate, i-a sechestrat pe la mina Lupeni pe primul ministru și, pe 2 august 1977, chiar pe Nicolae Ceaușescu. Deci eu am avut spiritul anti-comunist dinainte ca aceștia să știe.

Eu sunt rocker și nu pot să fiu comunist. Eu mi-am pus pielea în băț în fața minerilor în 1990 și mi-ar place odată să vedeți discursul lui Marian Munteanu despre decizia Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, nu era condusă de mine, de a veni în Piața Universității și ulterior, după cum ați, văzut am și venit”, a declarat Miron Cozma, pentru stiripesurse.ro

„În altă ordine de idei, eu vă spun că încă mai cred în acel copil, că era un copil la vremea respectivă, Marian Munteanu în ciuda gafei lui de a candida la prezidențiale din partea lui Măgureanu, cel care a dat ordinul să-i rupă pe studenți cu bătaia în 1990 (…)

Marian Munteanu era la vremea respectivă student și era mai aproape de democrația autentică, de democrația occidentală și speram și sper în continuare că el va reuși să aducă o altă față Bucureștiului, având în vedere candidatura la Primăria Capitalei. Dintre toți cei care au fost până acum, nu a fost nici măcar unul cinstit. Despre Marian Munteanu nu am auzit că ar fi furat sau ar fi avut ceva afaceri ilegale sau că ar fi corupt. Nu am auzit de așa ceva”, a mai spus Miron Cozma.

Marian Munteanu a fost unul dintre liderii demonstraţiei studenţeşti din Piaţa Universităţii din iunie 1990, demonstraţie prin care era contestat rezultatul primelor alegeri de după prăbuşirea regimului comunist, scrutinul fiind câştigat de Ion Iliescu şi FSN. Unul dintre punctele forte al revendicărilor din Piaţa Universităţii a fost lustraţia, respectiv înlăturarea din viaţa publică a foştilor nomenclaturişti.

Demonstraţiile din Piaţa Universităţii au culminat cu venirea minerilor în Bucureşti, prima „mineriadă” soldându-se cu violenţe. Pe 13 iunie 1990, Marian Munteanu a fost arestat şi apoi eliberat. A doua zi, Marian Munteanu a fost sechestrat în sediul Universităţii şi bătut de minerii, fiind transportat în stare gravă la spital. A fost arestat din nou patru zile mai târziu, încarcerat la Jilava şi eliberat după două luni de detenţie.

Marian Munteanu va candida din partea PNL la Primăria Capitalei. Fostul lider al studenților din Piața Universității a fost propus oficial, marţi, de conducerea liberală pentru a intra în cursa electorală din Bucureşti. Munteanu este al treilea candidat al PNL pentru Primăria Capitalei, după ce Ludovic Orban şi Cristian Buşoi au decis să se retragă. 

Cookies