Mircea Băsescu a fost ARESTAT preventiv

de:
20 iun. 2014
0 Afișari
Mircea Băsescu a fost ARESTAT preventiv

Decizia instanței este executorie, însă nu definitivă, fiind deja contestată la Curtea de Apel de avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă. Acesta nu a făcut nicio declaraţie la ieşirea din tribunal, după pronunţarea deciziei. 

Şi Marian Căpăţână, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, i-ar fi dat fratelui preşedintelui Traian Băsescu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, fusese reţinut de DNA pentru 24 de ore, după o noapte petrecută în Arestul Poliţiei Capitalei şi a fost adus, vineri, în faţa magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DNA au dispus, joi seară, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Mircea Băsescu pentru 24 ore, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influenţă. 

Mircea Băsescu a venit, la orele 18.00, la sediul central DNA, pentru audieri, după ce Antena 3 a făcut publice, miercuri seară, înregistrări audio-video din care rezultă că acesta ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare. După cum precizează Mircea Băsescu în înregistrare, şeful statului ar fi ştiut despre acest demers.

Mircea Băsescu, reținut

După cum a anunțat DNA, joi seară, printr-un comunicat de presă, în ordonanța de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt :

În perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunţătorului, precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Mircea Băsescu, reținut

Concret, în ordonanța de reţinere se menţionează următoarele:

„La începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunţătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunţătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunţătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză.
Ulterior, pentru că tatăl denunţătorului nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro intermediarului, în același scop.
Intervalul în care denunţătorul i-a remis sume de bani intermediarului este cuprins între 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunţătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond).
Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunţător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunţătorului , adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, persoana cu rol de intermediar și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denunţător.

Inculpatului Băsescu Mircea i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.

Inculpatul Băsescu Mircea va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”, transmite DNA.

Apărătorul lui Mircea Băsescu a declarat, joi seară, la ieşirea din sediul DNA, că clientul său nu a făcut nicio declaraţie în faţa anchetatorilor, ci s-a prevalat de dreptul la tăcere.

„Mi-a spus că nu sunt reale acele înregistrări şi cred în nevinovăţia dânsului”, a spus Nelu Taşcă, întrebat ce a vorbit el cu Mircea Băsescu.

Avocatul a mai spus că, în afară de declaraţia denunţătorului, celelalte declaraţii nu sunt incriminatorii pentru clientul său. „Aş putea spune că sunt chiar în favoarea sa”, a adăugat Nelu Taşcă.

Mircea Băsescu, reținut