BAZAR

Mircea Badea, ATAC la Chirilă,după tragedia din Colectiv: „Chirilă trage lumea în piept sau pe nas?”

Într-o postare pe blogul său, intitulată „Chirilă trage lumea în piept sau pe nas?”, Mircea Badea a publicat un colaj cu pasaje din emisiunea „Sinteza zilei”, de duminică seara, de la Antena 3. În timpul emisiunii, Mircea Badea a relatat faptul că managerul Spitalului Universitar, Cătălin Cîrstoiu, i-a transmis să nu ia în seamă minciunile vehiculate în urma tragediei din clubul Colectiv. La finalul relatării, Mircea Badea a atins nasul în lateral, spunând că acest gest celebru, „s-ar putea ca în cazul lui Chirilă să aibă o cu totul şi cu totul altă semnificaţie”. Iată ce a relatat Mircea Badea despre acest subiect, în timpul emisiunii:

„Primesc mesaj de la domnul doctor Cătălin Cîrstoiu, de la Universitar. Zice aşa: Am pus suflet în a ajuta şi am făcut asta pentru că asta-mi este meseria. Să nu luăm în seamă minciuni. Îmi trimite un print screen de pe pagina de Facebook „Exces de Putere – cu Oana Zamfir şi Adrian Ursu”. Citesc foarte repede: «Tudor Chirilă şi răspunederea lui de om, în gura căruia se uită atâţia tineri. E mizerabil că aruncă şi acest chin în sufletul atâtor familii chinuite și rupte de durere în aceste zile! Nu doar politicienilor trebuie să le cerem să aibă răspundere pentru ce fac și zic!

Vineri, 7.45 dimineața. Mă trezește apelul doctorului Cîrstoiu, managerul de la Universitar, povesteşte Oana Zamfir: „Te rog din suflet, ajuta-mă! Fă tu un reportaj din acela de suflet pentru V. (unul dintre supraviețuitori). Nu-l vrea nimeni, nicio echipă de afară. Are arsuri pe 80% din corp. L-am operat ieri, e stabil. Va trăi. Dar are nevoie de mult mai mult. Ca să înghită în regulă, ca să-și folosească mâinile ca înainte…Trebuie să-l trimitem afară! Hai să-l ajutați voi cu Fundația, cu teledonul…”. Promit! La 11 mă sună iar. Să se asigure. Să-mi mai dea argumente să lupt pentru V. (deși știe că nu e nevoie). Câteva ore mai târziu pe WhatsApp: „Oanaaaaa…Îl iau englezii! I-am convins! Oprește-te cu demersurile! Sunt atât de fericit! Mare mare bucurie! Are o șansă! Nu știi cât de fericit sunt! Nu-l vroia nimeni pentru că e mult de lucru cu el! Dar i-am convins!”». Şi acum povesteşte din nou Oana Zamfir: «Ieri citesc postarea lui Tudor Chirilă: „Este mai mult decât evident că Bănicioiu a dat ordin spitalelor să afirme că se descurcă în criza celor arşi. Este mai mult decât evident că soarta unor oameni a fost batjocorită pentru un gest de PR. Însă la fel de gravă mi se pare atitudinea managerilor de spitale care au consimţit să facă parte din acest joc odios». Mie, de fapt, mi se pare altceva mai mult decât evident: Este un gest celebru care s-ar putea ca în cazul lui Chirilă să aibă o cu totul şi cu totul altă semnificaţie„, a spus Mircea Badea, la Antena 3, atingând nasul în lateral.

Tudor Chirilă, mesaj dur pentru Bănicioiu: Soarta unor oameni a fost batjocorită pentru un gest de PR

Tudor Chirilă a lansat un atac dur la adresa ministrului Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, precizând că „soarta unor oameni a fost batjocorita pentru un gest de PR”.

Tudor Chirilă a publicat pe contul personal de Facebook un răspuns adresat tuturor celor care i-au reproşat că „vorbeşte ca să se afle în treabă”.

Solistul trupei Vama a redat un „rezumat” al discuţiilor pe care susţine că le-a purtat în ultimele zile cu medici, administratori şi reprezentanţi de ONG-uri din sănătate:

„Tratarea arsurilor grave, pe suprafeţele mari ale corpului, însoţite de arsuri ale căilor respiratorii și intoxicații necesită un minimum de dotări, pe care, nici măcar așa numitul Spital de Arși (Spitalul de Chirurgie Plastică şi reparatorie) nu le are:

Paturi speciale pentru arși (echipate cu saltele active, care tratează arsura nu doar previne escara ) și dotate cu sistem de ridicare a pacientului și transportul către vana de curățare, în vederea limitării durerii.

Camere de izolare și/sau camere sterile echipate cu sistem de sterilizare a aerului.

Aparate de ventilaţie mecanică și așa zișii ‘plamâni artificiali’ care să preia respirația pacientului până la vindecarea căilor respiratorii și a plamânilor. Fiecare respirație a unui pacient cu arsuri ale căilor respiratorii înseamnă dureri cumplite. În plus, arsuri ale căilor respiratorii înseamnă infecții severe în 100% din cazuri. Dacă pacientul nu este conectat la un plamân artificial, arsurile căilor respiratorii și ale plămânilor sunt greu de vindecat.

Pacienții cu arsuri grave mor din cauza infecțiilor, dacă nu sunt izolați imediat într-un mediu controlat în ceea ce privește germenii și bacteriile. Riscul de sepsis pentru acești pacienți este mare și asta duce la moarte. Fiecare clipă pe care un pacient cu arsuri grave o petrece într-un mediu septic înseamnă scăderea șanselor. Ca să nu mai spunem că orice arsură gravă, chiar dacă nu este pe o suprafață foarte mare, are risc major de suprainfectare și de sepsis. Ar trebui sa ne spună Ministerul câte astfel de paturi complet echipate avem, câte camere de izoalre sau camere sterile sunt în cele 8 spitale în care au fost duse victimele.

Li s-a administrat sau nu tratament contra intoxicațiilor? Au fost conectați la plămâni artificiali care să respire în locul lor?

În secțiile de ATI în care au fost duși pacienți, câți dintre ei au beneficiat de paturi speciale de ATI dotate cu saltele active?

Pacienții cu arsuri mai puțin grave sunt în acest moment izolați? Care sunt măsurile pentru ei, de a nu face infecții?

Dacă ministrul Bănicioiu vrea să spulbere ‘teoria conspirației’ este liber să organizeze o conferință de presă în care să ne explice cum a procedat în ‘criza Colectiv’. Ar fi mai utilă decât postacii de partid care au început să-mi polueze pagina.

Și dacă vi se pare că în continuare vorbesc aiurea vă invit să consultați protocolul standardelor europene în cazuri de arși și să suprapuneți cu ceea ce știm că se întâmplă în spitalele noastre acum.”

Sâmbătă după-amiază, Tudor Chirilă a transmis încă un mesaj în care l-a criticat dur pe Nicolae Bănicioiu.

„Este mai mult decat evident ca Banicioiu a dat ordin spitalelor sa afirme ca se descurca in criza celor arsi. Este mai mult decat evident ca soarta unor oameni a fost batjocorita pentru un gest de PR. Insa la fel de grava mi se pare atitudinea managerilor de spitale care au consimtit sa faca parte din acest joc odios.

PS. Un gand bun pentru medicii care in aceste circumstante nefavorabile au facut si fac tot posibilul pentru a salva vieti

Later edit: In comentarii mi se spune ca cei in stare critica ar fi murit oricum. Dar eu intreb: ce facem cu cei in stare grava care au ajuns sau risca sa ajunga in stare critica doar pentru ca ministerul spune ca ne descurcam?”, a scris Chirilă pe Facebook.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button