Artiști din 10 țări diferite vin la București să își prezinte lucrările de artă contemporană în Grădina Botanică “Dimitrie Brândza”, Șoseaua Cotroceni 32, Sector 6.
Vernisajul expoziției Gems! for the Garden a fost vineri seara și a fostînsoțit de un performance spectaculos, susținut de duo-ul girl-pop NEW YORK.
Expoziția Gems! for the Garden va fi deschisă publicului în perioada 8 septembrie – 31 octombrie 2023. Mai jos, interviu cu curatoarea expoziției, Adriana Blidaru. Adriana locuiește și lucrează la New York, dar se întoarce mereu la București, acasă, cu proiecte noi de artă contemporană, inedite, inovatoare, de conversație internațională, inițiate din marea ei pasiune pentru Artă.
Adriana Blidaru: “Gems! for the Garden este o expoziție în care mediul urban, intervențiile artistice și mediul natural intră în fuziune, practicând moduri de conviețuire posibile prin apropriere, tandrețe și dialog”.
Din 8 septembrie, arta contemporană trăiește în simbioză cu plantele vii și flora spontană din Grădina Botanică „Dimitrie Brandza”. Serele și parcurile din Cotroceni devin spațiu expozițional pentru instalațiile de artă realizate de artiștii internaționali, care au fost invitați să își imagineze un dialog între practicile lor și mediul vegetal. Expoziția Gems! for the Garden, curatoriată și organizată de Living Content, își croiește propria traiectorie printr-o serie de instalații sculpturale, de sunet și video, infiltrate în interior și în aer liber, în spațiile verzi și în zonele acvatice.
Traseul pe care o să-l parcurgeți în Grădina Botanică va fi punctat de lucrări sonore realizate de Bogdana Dima (RO) și Ioanida Costache (RO), de instalații site-specific semnate Adrian Ganea (RO), Analisa Teachworth (UȘA), Julie de Kezel (BE), Lea Rasovszky (RO) și Rasmus Myrup (DNK), precum și de sculpturi și instalații video realizate de artistele Chlorys (RO) și Nona Inescu (RO).
Adriana Blidaru este redactor fondator și curator al platformei curatoriale Living Content din New York și,
printre alte instituții și galerii internaționale, a lucrat cu Institutul Elvețian, Institutul Cultural Român,
Universitatea Rutgers, Muzeul Hessel, Wendy's Subway, ICP, Fundația Judd și P !, în S.U.A.
Adriana Blidaru scrie în mod regulat pentru Frieze, Cura Magazine, Kaleidoscope, Brooklyn Rail și Revista Arta.
Deține o licență în arte plastice la Universitatea Oxford (BFA) și un master în studii curatoriale la Bard CCS.
B365.ro: Ce vă place la New York versus București, în ceea ce privește scena de artă. Evident că nu pot fi comparate.
Adriana Blidaru: Sunt orașe atât de diferite și au un farmec total diferit. Nu se pot compara, dar sunt atât de faine în felul lor. Însă, din perspectiva artiștilor tineri, văd că în România există o comunitate mai strânsă, artiștii sunt mai focusați. În New York, comunitatea artiștilor este foarte diluată pentru că este un oraș foarte mare, este un oraș individualist, dar pe de altă parte ai atâtea oportunități acolo. Sunt atât de multe locuri, expoziții, evenimente și tot felul de artiști veniți din toată lumea, încât diversitatea în conversații este foarte mare. Aici, cred că există mai mult spațiu de extindere pentru artă. Artiștii tineri au mai multe resurse aici, cu toate că nu pare. New York este atât de competitiv, încât câteodată este sufocant. După ce am trăit în New York, sunt convinsă de faptul că creativitatea are nevoie de spațiu și de timp ca să se desfășoare.
B365.ro: Și de bani..
Adriana Blidaru: Și de bani, însă înainte de toate trebuie să crezi foarte mult în ceea ce faci și sunt convinsă că poți să schimbi multe lucruri, cât timp ai puțină asumare, ca să zic așa. Se simte o schimbare pe scena de artă din București, o văd de la an la an, de fiecare dată când vin în oraș.
B365.ro: Cum a apărut platforma curatorială Living Content?
Adriana Blidaru: Ideea înfințării Living Content mi-a venit în timp ce vizitam artiștii în studiourile lor. Tocmai terminasem masterul și lucram la o agenție de advertising. Am început să le iau artiștilor interviuri ample, pentru a-mi termina practica curatorială pentru jobul meu de zi cu zi. După aceea, lucrurile au luat amploare și oamenii au devenit mai interesați de conversațiile inițiate pe Living Content. Apoi am început să organizez și expoziții, am înregistrat-o ca non profit și, practic, a devenit o agenție curatorială, cum îmi place să îi spun.
B365.ro: Ce se va întîmpla azi în Grădina Botanică? Cum se manifestă simbioza dintre arta contemporană și plantele și flora spontană din Grădina Botanică?
Adriana Blidaru: Suntem foarte entuziasmați, Gems for the Garden este o expoziție total specială. Împreună cu cei 10 artiști invitați am gândit-o ca pe un traseu în Grădina Botanică. Publicul va descoperi lucrări de artă amplasate în parc și în sere și vom expune și în muzeul Grădinii Botanice. Vor fi expuse lucrări de sunet, vizuale, sculpturale, instalații, dar și lucrări video. Este o expoziție multidisciplinară, diferită de o una clasică.
B365.ro: Care este mesajul Gems! for the Garden?
Adriana Blidaru: În principiu, grădina se va afla în dialog cu aceste lucrări, i-am rugat pe artiști să își creeze operele în conversație cu Grădina Botanică. Vrem să subliniem relația dintre Artă și Natură, să arătăm cât de importante sunt ambele pentru mediul urban din București. Este un spațiu de refugiu în primul rând, pentru că spațiile verzi sunt din ce în ce mai puține în București și atunci cred că este foarte important să fie subliniate. Chiar sunt refugiile noastre și trebuie să le apreciem.
B365.ro: Artiștii au primit tema înainte și apoi au creat special pentru expoziția din Grădina Botanică? De cât timp pregătiți Gems for the Garden?
Adriana Blidaru: Am început conversațiile cu artiștii în primăvară și au fost foarte organice, deoarece în practicile lor ei sunt atenți la subiectul acesta despre cum regăsim relația noastră cu natura. A fost ușor să le propun subiectul în contextul crizei climatice, pentru că oricum făcea parte din preocupările lor. Au fost foarte entuziasmați să expună în spațiul unic al Grădinii Botanice din București.
B365.ro: Vin artiști mari, cine expune în Grădina Botanică?
Adriana Blidaru: La deschiderea de azi a expoziției vine Kris Lemsalu (EE), artista care a reprezentat Estonia la Bienala de la Veneția în 2019. Kris va fi prezentă alături de duo-ul girl-pop NEW YORK, cu o intervenție performativă inedită, special conturată pentru Living Content. Kris Lemsalu expune peste tot în lume, are sculpturi publice în Viena, are perfomance-uri la Highlands în New York, de exemplu. Este o artistă destul de mare, internațional cunoscută. Avem și alți artiști mari care vin în București să-și etaleze lucrările, dar și artiști români din Cluj, București. Încercăm să facem o combinație între artiștii români și cei străini, îi aducem împreună.
B365.ro: Ce vedeți frumos și bine în București în ceea ce privește arta contemporană?
Adriana Blidaru: Cred că se întâmplă ceva în România foarte nou și special. Există un fel de legătură unică între contextul local din România și o conversație mai mare, internațională. Pe mine mă interesează mult combinația aceasta dintre felul în care reacționează artiștii tineri de aici la conversațiile mai mari care circulă internațional prin internet sau prin grupuri de artă mai specializate. Există o comunitate foarte puternică de artiști în România, încet încet se dezvoltă și se mărește.
Echipa proiectului: Adriana Blidaru – curator, Tatiana Moise – manager proiect și consilier curatorial, Andreea Pietroșel – PR și comunicare, Flavius Augustin Budău – identitate vizuală și grafică.
Vizitarea expoziției se face în baza biletului de acces la serele și muzeul din Grădina Botanică „Dimitrie Brandza”. Programul expoziției Gems! for the Garden poate fi consultat pe site, la Grădina Botanică.
În paralel cu programul expoziției, Living Content pregătește o serie de intervenții artistice temporare, care vor fi anunțate în săptămânile următoare.
Gems! for the Garden este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023 și de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.