ESENTIALȘTIRI

Ministrul Voiculescu de la București și-a cam pus primarii în cap. A dat o ordonanță cu vaccinarea și a ieșit pandemie de nemulțumire

Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, este nemulțumit de ordonanța de urgență care prevede că administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare anti-COVID-19. Problema este că documentul nu prevede și sursa de bani.

Emil Boc a declarat că este o sfidare la adresa primăriilor. Iar opinia lui este împărtășită de toți primarii: Mihai Chirică, primarul din Iași și Cristian Gentea, primarul din Pitești, potrivit Digi24.

Declarația lui Mihai Chirică

„Nu e neapărat un conflict, ci e vorba de cum poate fiecare instituție să atragă respectul alteia. Trebuie să facem lucrurile constituțional, pe lege.

La Iași avem 16 centre de vaccinare și 5 unități mobile, în 16 districte.

Vom face totul ca vaccinarea să fie un eveniment de succes. Vom căuta resursele, dar așteptam și posibilitatea de recuperare.

Vrem dialog clar asupra măsurilor pe care le facem împreună”, a declarat primarul din Iași pentru Digi24.

Declarația lui Cristian Gentea

„Cu toții suntem nemulțumiți. Opinia lui Emil Boc a fost fermă și în concordanță cu ce gândim”, a declarat primarul din Pitești pentru Digi24.

„Problema e ce facem cu banii. Dacă vorbim de operaționalizarea centrului și de plata personalului medical, ne încurcăm. Dacă Guvernul vrea să rezolve problema fără să asigure sursa de finanțare, vom crea multe altele, va trebui să tăiem din alte părți.

Din 2020 avem 2 milioane de lei neacoperiți pentru diverse activități de evitare a răspândirii virusului. Va trebui să tăiem din altă parte.

Sper ca în ordonanță să se regăsească posibilitatea decontării acestor cheltuieli”, a mai spus Cristian Gentea.

Ce spune Emil Boc despre centrele de vaccinare

Președintele Asociației Municipiilor din România (AMR), Emil Boc, a declarat pentru RFI, că explicațiile lui Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, nu-i satisfac pe primari. Primarul din Cluj-Napoca, este nemulțumit de ordonanța de urgență care prevede că administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare anti-COVID-19. Problema este că documentul nu prevede și sursa de bani.

„Aici e vorba de reguli și proceduri. Democrația în esență este un ansamblu de reguli și proceduri, care trebuie respectate, indiferent de cine este ministrul Sănătății și indiferent de cine este președintele Asociației Municipiilor din România. Adică această abordare că trebuie problemele ridicate și rezolvate la nivel personal, asta e specific altor tipuri de guvernare, nu tipurilor de guvernare democratică, pentru că noi suntem reprezentanți doar ai unor instituții și eu și domnul ministru. De aceea, problemele trebuie rezolvate prin acte normative și prin proceduri.

Or, revolta primarilor și nemulțumirea majoră a fost aceea și este în continuare legată de faptul că proiectul de OUG, care este un act fundamental al statului român, care produce efecte juridice, în baza cărora se pot face licitații, se pot întreprinde acțiuni administrative concrete, nu poveștile sau discuțiile dintre persoane fizice, acea OUG redactată de Ministerul Sănătății spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaționalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administrației publice locale.

Or, acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administrațiilor locale, administrații cărora li se atribuie de către Guvern, prin Ministerul Sănătății, sarcini, fără să se aloce resurse financiare. Aici nu e vorba de resurse financiare minime sau nesemnificative, e vorba de milioane de euro, în cazul fiecărei primării mari de municipiu, de la trei la cinci milioane de euro sunt costurile doar legate de plata personalului, ca să nu mai vorbim de costurile legate de achiziționarea frigiderelor, a paturilor, a kit-urilor de vaccinare și a altor lucruri, care iarăși se ridică la niște cheltuieli destul de ridicate”, a declarat Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, pentru RFI.

Președintele Asociației Municipiilor din România: „E o chestie de respect instituțional”

„Discuția mea nu vizează persoana particulară a domnului Voiculescu, e raportul instituțional cu Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății trebuie să știe că nu poate trata administrațiile locale ca pe o Cenușăreasă, adică noi suntem la încasat și domniile lor la dispus. Într-o țară democratică europeană, nici un minister nu-și permite să aloce responsabilități administrației publice locale, fără să discute în prealabil cu aceștia și fără să aloce resursa financiară în vederea implementării acelei sarcini pe care o stabilește. E o chestie de respect instituțional. Cine privește această dispută în termeni de război în coaliție, de conflict personal, exclus, aici nu este vorba nici de un război, nici de un conflict, e vorba de respect instituțional. Fiecare să-și facă datoria conform legii”, a afirmat Emil Boc.

Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, a declarat că banii necesari pentru organizarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 există la Ministerul Dezvoltării, potrivit Digi24.

„Unde scrie asta? Poveștile-s povești, noi nu suntem povestitori”

Pentru că în documentul OUG problema banilor nu este specificată, președintele Asociației Municipiilor din România, declară: „Unde scrie asta? Poveștile-s povești, noi nu suntem povestitori, cei din administrația publică locală, noi suntem oameni de execuție, oameni pragmatici. Unde scrie acest lucru în textul Ordonanței, că există bani? Există bani probabil și în bănci, dar vreau să știm exact unde există banii, care-i mecanismul prin care se alocă, care-i valoarea în care ne putem încadra în cheltuieli. Nu scrie nimic în această Ordonanță de Urgență”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button