Ministrul ungar de Externe: Victor Ponta și-a pierdut complet controlul. Face declarații nebunești

de:
16 sept. 2015
0 Afișari
Ministrul ungar de Externe: Victor Ponta și-a pierdut complet controlul. Face declarații nebunești

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, afirmă că Victor Ponta, aseară „şi-a pierdut total controlul, prin declaraţiile sale sălbatice şi nebuneşti a jignit întreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizaţi nu formulează astfel de calomnii sălbatice. Cuvintele sale pe care le respingem în numele întregii naţiuni au o singură explicaţie – şi-a pierdut total echilibrul în politica internă din România”.

Victor Ponta a precizat marţi că nu doreşte să răspundă provocărilor venite din partea unor reprezentanţi guvernamentali maghiari, dar unii au un comportament care arată că sunt o „ruşine pentru valorile UE”, unii decidenţi politici nefiind cu nimic mai buni decât cei din Siria sau Libia.

„Nu doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanţi guvernamentali maghiari – dar citiţi relatarea de mai jos şi veţi înţelege indignarea pe care o simt, ca om şi cetăţean european, faţă de mentalităţi şi atitudini pe care Europa le-a vazut doar în anii 1930-40!”, scrie premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la modul în care guvernul ungar a reacţionat la criticile liderilor europeni faţă de modul în care Ungaria a gestionat problema migranţilor.

Ponta mai spune că, dat fiind comportamentul unor oficiali de la Budapesta, aceştia sunt o ruşine pentru valorile UE.

„Ca mulţi alţi lideri politici europeni am datoria să atrag atenţia şi să sancţionez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceştia sunt o ruşine pentru cultura şi valorile Uniunii Europene; şi în atitudinile antisemite, şi în ceea ce priveşte tratamentul minorităţilor de toate tipurile, şi acum în timpul crizei refugiaţilor!”, mai spune premierul.

Victor Ponta spune că „sârmă ghimpată, legi agresive, închisori şi brutalitate cu siguranţă nu vor rezolva problema – doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenţi politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte ţări din care fug respectivii refugiaţi!”

„Cred în solidaritate, în soluţii raţionale şi sustenabile şi mai ales în superioritatea valorilor europene – ce vedem în ultimele zile în Ungaria este în totală contradicţie tocmai cu aceste obiective şi valori!”, conchide şeful Executivului.

Ponta face trimitere la informaţiile potrivit cărora ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a catalogat „extremiste” declaraţiile făcute de Gianni Pitella, liderul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni, care a comparat măsurile antiimigraţie luate de Guvernul Ungariei cu perioada nazistă.

„Declaraţiile extremiste făcute de domnul Gianni Pitella sunt incorecte”, a reacţionat şeful diplomaţiei ungare, citat de MTI. Pitella afirmase că „gardul metalic construit de Ungaria pare o revenire pe vremea lui Hitler”. Peter Szijjarto le-a cerut socialiştilor europeni să înceteze „campania de minciuni” la adresa Ungariei.

Ponta: Decizia de a face un gard de jur împrejur scoate Ungaria din Europa

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat marţi, la Antena 3, că decizia oficialilor de la Budapesta de a ridica un gard de-a lungul frontierei pentru a stopa valul de refugiaţi scoate Ungaria din Europa.

„Povestea asta că Ungaria îşi face gard de jur împrejur denotă un mod de gândire care scoate Ungaria din Europa”, a spus Ponta, la Antena 3.

Şeful Executivului a comentat că ideea Ungariei de a ridica un gard este o „soluţie cinică”, contrară valorilor UE şi, mai mult, nu va duce la rezolvarea problemei de fond. „La asemenea provocare să faci un gard că în vremea Războiului Rece sau în vremea nazistă, nu rezolvi nimic”, a afirmat el.

Premierul a mai pus problema riscurilor pe care le implică mobilizarea armatei maghiare la graniţă: „Eu mă gândesc cu groază la un singur lucru care e posibil: ce facem dacă militarii maghiari se apucă şi trag sau ucid nişte copii, nişte femei?”

El a mai spus că trebuie găsită o soluţie la nivel european, iar ceea ce face Ungaria nu este normal, comparând situaţia cu aceea a unor oameni care îşi împrejmuiesc proprietatea în cazul inundaţiilor, astfel încât apa să meargă la vecini.

Pe de altă parte, tot marţi, MAE precizează, referitor la poziţia ministerului ungar de externe faţă de declaraţiile lui Victor Ponta, că maniera de acţiune a părţii ungare este inadmisibilă şi că se încearcă distragerea atenţiei de la aspectele de fond ale problemei migranţilor.

MAE român menţionează, într-un comunicat de presă remis luni seara MEDIAFAX, că întrevederea dintre reprezentanţii ministerului ungar de externe şi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României la Budapesta a avut loc la solicitarea părţii române, care a dorit să ceară lămuriri legate de intenţia Ungariei de a ridica un gard la frontiera cu ţara noastră

Cu acest prilej, precizează MAE român, partea ungară a informat asupra nemulţumirii legate de o declaraţie a premierului Victor Ponta privind maniera de tratare a solicitanţilor de azil de către autorităţile ungare, aspect comunicat ulterior şi la nivel public de partea ungară. Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta a mai informat că partea ungară a avut o reacţie similară faţă de toţi liderii europeni care au criticat modul de gestionare a crizei migranţilor de către autorităţile ungare.

„Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că maniera de a acţiona a părţii ungare, astfel cum a rezultat din acţiunile şi mesajele de astăzi, este inadmisibilă şi contrară Parteneriatului Strategic. Prin aceste acţiuni, partea ungară încearcă să atragă partea română într-o dispută artificială, de natură a distrage atenţia de la aspectele de fond ale problematicii migranţilor şi de la efectul de auto-izolare pe care îl au măsurile promovate de partea ungară. MAE român dezaprobă ferm astfel de abordări”, se arată în comunicat.

Reacţia părţii ungare a avut la baza declaraţiile de luni ale premierului Victor Ponta.

Premierul a declarat luni, la Târgu-Jiu, că, în prezent, capacitatea logistică a României nu permite primirea a mai mult de 1.700 de imigranţi şi că, dacă va putea, România va primi mai mulţi refugiaţi, dar nu vrea ca aceştia „să fie trataţi cu bâta”, cum fac vecinii unguri.

Cookies