Ministrul Sănătății vorbește despre posibile relaxări de sărbători. Alexandru Rafila: Suntem în scenariul verde, dar trebuie văzut contextul 

01 dec. 2021
155 Afișari
Ministrul Sănătății vorbește despre posibile relaxări de sărbători. Alexandru Rafila: Suntem în scenariul verde, dar trebuie văzut contextul 
Ministrul Sănătății vorbește despre posibile relaxări de sărbători. Alexandru Rafila: Suntem în scenariul verde, dar trebuie văzut contextul 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit despre posibilele relaxări, de sărbătiori, ale măsurilor restrictive luate din cauza pandemiei de COVID.

Alexandru Rafila a declarat că trebuie  văzut contextul epidemiologic atunci când se iau în calcul posibile relaxări de sărbătorile. 

Relaxări de sărbători. Deocamdată, doar rimează

Cu toate că, în acest moment, suntem în scenariul verde, ministrul Sănătății  spune că foarte importante sunt contextul și trrendul.

”Mi-e greu să vă spun ce se va întâmpla peste un interval de 3-4 săptămâni, dar eu am o preocupare faţă de ce se întâmplă în acest moment.”, a declarat ministrul Alexandru Rafila într-un interviu acordat B1 TV. 

Ministrul a continuat:

“Dacă oamenii vor să aibă sărbători cât mai aproape de normalitate, ar trebui să se comporte cât mai precaut în această perioadă. (…)  ”Trebuie văzut contextul epidemiologic. Suntem în scenariul verde, dar contează trendul. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat astă vară când eram în scenariul verde, dar lucrurile mergeau prost săptămână după săptămână.”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Care este situația acum în București. Restricții în vigoare în Capitală

De ieri, 30 noiembrie 2011, Bucureștiul a reintrat în scenariul verde, după ce incidența a tot scăzut și a rămas constant sub 2 la mie, iar astăzi coborât până la 1,72 cazuri de infectare cu coronavirus la mia de locuitori

În același timp, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a prelungit, într-o şedinţă extraordinară organizată sâmbătă, o serie de măsuri anti-COVID valabile până la 8 decembrie. Prelungirea a fost decisă pe fondul îngrijorărilor provocate de așa-numita supermutație  Omicron, depistată inițial în sudul Africii și mai apoi în mai multe țări europene.

Astfel, în București, sunt în vigoare următoarele restricții: 

  • Masca de protecție rămâne obligatorie și afară;
  • O serie de activități sunt permise numai persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;
  • Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci rămâne interzisă;
  • Există restricții de circulație pe timpul nopții pentru nevaccinați. Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22,00 – 5,00, cu excepții:

În malluri și magazine non-esențiale, activitatea cu publicul ste permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi de la confirmarea oficială a îmbolnăvirii de COVID.

Cookies