Ministrul Sănătății spune când este posibil să scăpăm de mască, dar și de certificatul verde

11 feb. 2022
322 Afișari
Ministrul Sănătății spune când este posibil să scăpăm de mască, dar și de certificatul verde
Ministrul Sănătății spune când este posibil să scăpăm de mască, dar și de certificatul verde

În doar câteva săptămâni este posibil ca rata de incidență să ajungă la valoarea de 1 la mie, așa cum a fost la jumătatea lui decembrie. Astfel, ar urma ca mai multe restricții să fie ridicate: ar urma să se renunțe la certificatul verde și chiar renunțarea la starea de alertă. Ministrul Sănății a vorbit și despre renunțarea la masca de protecție.

În martie se așteaptă ca rata de incidență să scadă

Alexandru Rafila a declarat că și acestă scădere a numărului de cazuri va fi la fel de rapidă precum a fost creșterea. Creșterea s-a produs într-un interval de 5-6 săptămâni, de la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022 și este probabil ca scăderea numărului de cazuri să se producă într-un interval de timp asemănător sau chiar mai scurt. Valorile vor ajunge să fie similare cu cele înregistrate la jumătatea lunii decembrie, iar acest lucru ar urma să se întâmple în martie, a declarat Ministrul Sănății, joi, pentru digi24.ro.

Rafila avertizează și spune că nu este exclusă apariția unei variante noi, dar acesta ar putea afecta doar anumite categorii de persoane sau grupuri vulnerabile. Ministrul Sănății speră ca acesta să fie ultimul val care creează probleme majore. Cu toate acestea, el spune că oamenii trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenție, iar cei vulnerabili trebuie protejați și soluția rămâne vaccinarea împotriva covid-19.

Când scăpăm de mască și de certificatul verde

În aproximativ 3-4 săptămâni, rata de incidență din România va ajunge apropiată de 1 la mie, iar în acel moment se va discuta despre o reevaluare:

„o reevaluare a măsurilor de sănătate publică și chiar la renunțarea la anumite restricții, cum ar fi acest document, certificatul digital”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

Restricțiile vor fi ridicate gradual, iar printre ultimele la care se va renunța vor fi cele legate de purtarea măștii de protecție la interior.

Sunt șanse ca situația să revină la normal și Rafila speră să se poată renunța și la starea de alertă, care deja se prelungește de aproape doi ani pe întregul teritoriu al României.

„Ne putem gândi că vom putea scăpa de mască chiar și în interior, dar lucrurile trebuie făcute gradual”, a mai subliniat Ministrul Sănătății.

Cookies