ȘTIRI

Ministrul Sănătății: „S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că erorile umane, cauzate de proceduri imperfecte, sunt probabil cauza diferențelor dintre raportările privind decesele de COVID-19. Ea a mai spus, într-un interviu pentru Europa FM, că este posibil să nu știm niciodată numărul real al persoanelor care au decedat din cauza coronavirusului.

Ioana Mihăilă urmează ca joi să prezinte raportul privind diferențele de raportare a deceselor COVID-19.

„Raportul preliminar arată că raportarea în diverse baze de date nu a dat rezultate similare. Cam asta a fost concluzia raportului preliminar. Dar nu aș ajunge la cifre încă”, a declarat Ioana Mihăilă, potrivit Mediafax, conform Digi24.

Ministrul Sănătății: „S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID”

„M-aș feri să spun că se adaugă morți sau că se scad morți sau că se ascund morți. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar sunt că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obținut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, așa cum s-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID în această pandemie, fie pentru că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a spus ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă a explicat cum se realizează raportarea deceselor.

„Nu este o eroare umană. De raportat raportează 300 de spitale, centre rezidențiale, medici de familie, medici care constată decesul la domiciliu. De preluat raportările, preiau 42 de direcții de sănătate publică, care au angajați mulți. De transmis la INSP, de exemplu, transmit alte 42 de direcții județene de statistică. De integrat date, le integrează INSP, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, plus Ministerul Sănătății. Cel mai probabil sunt o sumă de erori cauzate de proceduri imperfecte”, a spus ministrul.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button