Ministrul Sănătăţii A DEMISIONAT. IOHANNIS: Suntem într-un moment de cotitură

de:
09 mai 2016
0 Afișari
Ministrul Sănătăţii A DEMISIONAT. IOHANNIS: Suntem într-un moment de cotitură

UPDATE 21.00 În sistemul sanitar lucrurile nu mai pot continua ca până acum. Suntem într-un moment de cotitură, iar problemele acestui sistem reclamă soluţii durabile, cu efecte concrete și un plan pe termen lung. Trebuie să punem punct corupției, risipei banilor publici și nepăsării. Nu există decât o singură direcţie de urmat pentru toate instituțiile responsabile: curăţirea sistemului sanitar. Am convenit cu premierul Cioloș să-și asume conducerea interimară a Ministerului Sănătății. Avem obligaţia să identificăm, rapid, mijloace pentru a proteja oamenii care se tratează în spitalele din ţară. Sunt în permanentă comunicare cu prim-ministrul pe acest subiect.

UPDATE 20.44 Fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat luni seară că nu își asumă decât lucruri care au bază științifică și legală.

Întrebat care a fost motivul pentru care a plecat din Guvern, el a răspuns: „Faptul că nu îmi asum decât lucruri care au bază științifică și stau pe lege. (…) Trebuie gândit foarte bine ce facem nu doar pentru a răspunde unor opțiuni ale unor grupuri care doresc musai să demonstreze că au dreptate”. Patriciu Achimaș-Cadariu a menționat că se referă la sistem în general și la reprezentativitate.

Aici avem, pe de o parte, o masă de pacienți și avem o masă de profesioniști în sănătate care sigur că pot și ei să dezamăgească, pot să greșească, dar ei sunt singurii care reprezintă sistemul și pentru care nu avem decât vorbe de ocară, de ponegrire și de a scădea în continuare încrederea în ei. Oare cui folosește aceste lucru?„, adăugat el.

El consideră că sarcina ministrului Sănătății este aceea de a face politici de sănătate și control, dar „nu de dragul de a face niște documente sau de a da niște amenzi”.

Scopul este binele pacienților în primul rând. Există două abordări în acest sens: este varianta în care ne uităm câte like-uri pierdem pe Facebook, dăm câteva petarde de presă pentru a rezolva problema, cum se întâmplă de 20 de ani, sau varianta în care te documentezi, construiești un program pas cu pas, așa cum am făcut-o inclusiv cu programul de infecții nosocomiale chiar din decembrie. Treptat se rezolvă problema. O lege bună, se știe peste tot în lume, se schimbă în doi ani, un sistem se schimbă în două mandate — 8-10 ani. (…) Lucrurile acestea nu se construiesc bătând din palme, adunând o comisie… Eu mă refeream la oameni care fac parte din astfel de comisii care nu au soluții, dar care vor să dărâme tot„, a mai declarat fostul ministru.

El a precizat că această declarația a sa are legătură cu comisia organizată la Guvern pentru a rezolva problema dezinfectanților din spitale.

Comisia care a fost astăzi organizată pentru a rezolva această problemă. (…) Atât vreme cât sunt acolo persoane cu care nu rezonez…. Nu am participat la comisie fiindcă am participat împreună cu premierul la o discuție. (…) Ministerul Sănătății nu poate ajuta la imagine pe nimeni. Lucrurile nu se pot face peste noapte. (…) O analiză care este făcută într-un laborator neautorizat nu stă în picioare în justiție„, a spus Achimaș-Cadariu.

Întrebat unde „nu vorbea aceeași limbă” cu premierul, Achimaș-Cadariu a menționat: „În această variantă intempestivă de a face lucrurile, de a nu calcula un buget. Când pornești o astfel de investigație, ai nevoie de un buget, un buget care este foarte mare. Știți cât ar costa în străinătate aceste analize de concentrație, un minim de analize? Între 700 de mii și un milion de euro. În România, peste un milion de lei. Acțiuni intempestive de a folosi laboratoare neautorizate din țară nu mi se par corespunzătoare. (…) Atâta vreme cât ne aruncăm să facem analize din nou într-un laborator care nu este acreditat… Această organizare care s-a făcut în acest weekend la Guvern… Eu eram la Cluj. Am fost chemat, dar nu am reușit să ajung la timp”.

UPDATE 18.39. Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul prin care ia act de demisia lui Patriciu Achimaș-Cadariu din funcția de ministru al Sănătății, precum și pe cel prin care premierul Dacian Cioloș preia interimatul la această instituție.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 9 mai, decretul prin care ia act de demisia din funcția de Ministru al Sănătății a domnului Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu. De asemenea, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru numirea domnului Dacian Julien Cioloș, prim-ministru al Guvernului României, ca ministru interimar al Sănătății„, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Patriciu Achimaș-Cadariu a precizat luni că și-a înaintat demisia din funcția de ministru al Sănătății din cauza diferențelor de abordare pe care le-a avut față de premierul Dacian Cioloș în legătură cu criza dezinfectanților din spitale. Ulterior, Executivul a informat că premierul Dacian Cioloș a convenit cu președintele Klaus Iohannis să preia interimatul la Ministerul Sănătății.

UPDATE „În această dimineață am avut o discuție cu premierul Dacian Cioloș, după ce, în prealabil, anunțase că va fi întrunită o comisie pentru soluționarea problemei dezinfectanților. Au existat diferite abordări și am decis să-mi înaintez demisia. Principala noastră preocupare reprezintă siguranța pacienților. Tocmai de aceea am ales să facem cele mai rapide analize de către personal autorizat, în laburatoare autorizate, pentru a putea lua măsurile administrative potrivite, astfel încât să corectăm lucrurile. Nu putem să discutăm despre analize care nu sunt făcute în laburatoare autorizate, pentru că aceste lucruri pot să coste România în justiție. Analizele trebuie făcute cu un plan responsabil”, a declarat ministrul demisionar al Sănătății.

Acesta a explicat și întârzierea publicării listei cu spitalele din România care folosesc produse achiziționate de la firma Hexi Pharma.

„A apărut în spațiul public informația că aș fi mințit. Faptul că nu am publicat lista spitalelor era în contextul anchetei penale. Iar publicarea ei s-a făcut după o discuție cu procurorii. În același timp, acea listă trebuie interpretată, trebuie să ne îndreptăm cercetarea către a clarficia clauzele. Principala preocupare a noastră a reprezentat-o și o reprezintă siguranța cetățeanului. Pacienții nu cred că trebuie să fie trași într-un joc în care să li se inducă panică, pentru că e singurul sistem pe care îl avem. Cunosc pacienții din toate structurile societății noastre, iar marea majoritate nu-și poate permite să ia un bilet și să plece din țară„, a susținut Patriciu Achimaș Cadariu.

Totodată, potrivit fostului ministru, problema infecțiilor din spitale a fost constant adusă în atenția autorităților competente, confirmând astfel informațiile date de SRI, potrivit cărora au fost făcute 100 de informări în ultimii cinci ani despre infecțiile nosocomiale.

„Cred că atunci când se impune o intervenție de urgență, pacienții nu trebuie să stea acasă cu neîncredere și să sufere urmări ale complicațiilor. Actul medical trebuie, de asemenea, să fie făcut corespunzător, adică în siguranță. Acest lucru este cel mai important. De aceea am procedat așa. Dezinfectanții reprezintă o parte din problemele sistemului sanitar și o parte a infecțiilor nosocomiale care au reprezentat o prioritate a mandatului meu. După cum atestă și comunicatul SRI, această problemă a fost constant adusă în atenție”, a spus Cadariu.

Patriciu Achimaş-Cadariu şi-a prezentat luni demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, după scandalul dezinfectanţilor utilizaţi în spitale. Patriciu Achimaş Cadariu şi-a înaintat demisia primului-ministru Dacian Cioloş, după scandalul dezinfectanţilor utilizaţi în spitale.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax, Achimaş-Cadariu a luat decizia de a pleca de la ministerul Sănătăţii, pentru că nu ar fi fost de acord cu modul în care s-a decis în Guvern gestionarea crizei dezinfectanţilor din spitale.

Ministrul Sănătăţii a avut, luni dimineaţă, o discuţie cu Dacian Cioloş, după o şedinţă cu specialiştii din domeniul medical la care cei doi au participat.

Demisia ministrului Sănătăţii are loc în plin scandal legat de dezinfectaţii diluaţi folosiţi în spitale şi livraţi de Hexi Pharma.

Reacţia lui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că problemele profunde din Sănătate nu se pot rezolva printr-o demisie, el precizând că este nevoie de curăţirea sistemului, de un plan pe termen lung şi că este în permanentă legătură cu premierul.

Preşedintele a comentat astfel demisia lui Patriciu Achimaş-Cadariu din funcţia de ministru al Sănătăţii, chiar în cadrul discursului susţinut la recepţia de la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Europei.

Şeful statului a vorbit despre criza din sănătate şi a declarat că „problemele profunde ale acestui sistem nu se vor rezolva printr-o demisie”.

Iohannis a adăugat că este nevoie de un plan pe termen lung, liderii politici având obligaţia de a identifica rapid mijloacele pentru a asigura condiţii românilor în spitale. El a mai precizat că este în permanentă comunicare cu premierul Dacian Cioloş care a preluat interimatul la Ministerul Sănătăţii.

Cioloş preia interimatul

Premierul Dacian Cioloş a convenit, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătăţii, informează Guvernul.

„Prim-ministrul Dacian Cioloş a convenit, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătăţii pentru a coordona direct şi a asigura continuitatea măsurilor necesare în sectorul de sănătate”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, informaţia fiind confirmată şi de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, luni a avut loc o primă reuniune a grupului de lucru al premierului pentru elaborarea Planului tactic din sistemul de sănătate, la discuţii participând secretarii de stat ai Ministerului Sănătăţii, reprezentanţi ai Cancelariei şi coordonatori ai principalelor instituţii de cercetare din sănătate, profesori, coordonatori ai ONG-urilor de profil, experţi şi consultanţi din sectorul medical.

„Grupul va contribui, printr-un mecanism ad hoc de consultare, la elaborarea măsurilor pe termen scurt şi mediu pentru creşterea siguranţei în sectorul medical şi a unor măsuri strategice de reformă. Pe termen scurt, va fi abordată problema infecţiilor intraspitaliceşti şi se va analiza abordarea administrativă actuală, în vederea realizării modificărilor necesare (ordine de ministru, HG, modificări legislative) pentru un mai bun control profilactic al domeniului. Pe termen mediu, pornind de la documentele de analiză şi strategiile de sistem deja elaborate, grupul va contribui la constituirea unui cadru de reformă reală în sectorul de sănătate”, se mai precizează în comunicat.

Propunerile se vor centraliza la nivelul Cancelariei premierului până la începutul lunii iunie. Următoarea întâlnire a grupului va avea loc în cursul zilei de joi, 12 mai. „Toţi cei prezenţi la această primă reuniune au susţinut că este momentul pentru a aduce în dezbatere publică situaţia reală a sectorului medical şi de a căuta soluţii la probleme neglijate de ani de zile, care au agravat şi subminat încrederea în capacitatea sistemului medical de a pune pacientul pe primul loc”, mai informează Executivul.

SRI: Am informat decidenţii legali despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a ştiut despre loturile Hexi Pharma cu probleme şi despre licitaţiile trucate în favoarea liderului modial Anios, scriu, luni, jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor, citând un medic epidemiolog care vrea să îşi păstreze anonimatul şi care susţine că, timp de opt ani, a informat SRI despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi folosiţi în spitale şi despre „cum se multiplică bacteriile”.

Dezinfectanţii din toate spitalele din România, VERIFICAŢI din nou. Luni, prima reuniune în Sănătate

Premierul Dacian Cioloș a anunţat că va participa, luni, la prima reuniune a grupului de lucru pe sănătate. Primul ministru a precizat că toate produsele de dezinfecție, indiferent de proveniența lor, din toate spitalele din ţară, vor fi verificate. Primele controale vor avea loc în cele 50 de spitale în care au ieşit rezultate proaste în urma controlului Ministerului Sănătăţii.

Cookies