Ministrul Sănătăţii, despre victimele din tragedia de la Colectiv: Urmează o săptămână foarte grea

de:
07 nov. 2015
1 Afișari
Ministrul Sănătăţii, despre victimele din tragedia de la Colectiv: Urmează o săptămână foarte grea

Iată declaraţiile făcute azi la Guvern:

Premierul interimar Sorin Mihai Cîmpeanu: „Avionul militar de la Bruxelles se va întoarce, iar mâine poate prelua cel de-al treilea transport. Medicii români vor transmite medicilor austrieci fişele pacienţilor şi mâine, de la ora 10.00, se poate efectua un nou transfer, doar sub rezerva confirmării medicilor din Austria. Mâine vin medici din Franţa, luni din Germania şi vom vedea când vom avea date şi din Marea Britanie.

Costurile vor fi acoperite integral din fondul de rezervă al Guvernului. Vom deconta cheltuieli de transport, cazare şi masă pentru câte un aparţinător pentru fiecare pacient. Decontul se va face în regim de urgenţă într-o primă fază, fie prin direcţiile consulare, MAE prin ambasade fiind cel care s-a ocupat deja de formalităţile de cazare, fie printr-un program de urgenţă gestionat de Ministerul Muncii. Vom vedea care va fi cea mai rapidă formă de decontare. Reprezentanţii Ministerului Muncii şi cei ai Ministerului Justiţiei se întâlnesc azi să discute. La nivelul Ministerului Muncii se lucrează la un program de asistenţă complex, care să asigure integrarea socială şi şcolarizare, asistenţă psihologică şi medicală pentru victime.

Din păcate, încă doi pacienţi au murit după aterizarea la Rotterdam.

E important să vedem ce se poate face pentru cei 107 pacienţi”.

Raed Arafat, secretarul de stat în MAI: „La ora 9.11 a aterizat aernova cu cei doi pacienţi transferaţi la Rotterdam. Cei doi au murit în salvare şi, respectiv, în spital. Este vorba despre un cetăţean român şi un cetăţean italian. La sosire am primit mesaje că toţi pacienţii au ajuns ok, apoi mi s-a zis că unul a intrat în stop cardiac în ambulanţă, medicul care îl însoţea a plecat cu el sub resuscitare. Celălalt pacient a ajuns la spital, iar apoi a intrat în stop cardio-respirator, s-a încercat resuscitarea şi apoi s-a declarat decesul. Ambii pacienţi aveau arsuri grave şi leziuni ale căilor respiratorii. Pacienţii de la Bruxelles sunt ok, au fost preluaţi bine, inclusiv cei intubaţi. Pacienţii au fost însoţiţi de medici cu experienţă mare în transportul aerian. Cei de la Rotterdam au fost însoţiţi chiar de un medic anestezist şi au avut toate medicamentele necesare. Avioanele aveau presiune similară la sol, e un aspect care trebuie menţionat”.

Medicul Dan Mircea Enescu, directorul Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu”, a anunţat că adolescentul care a intrat în focul din Colectiv pentru a-şi salva prietenul în scaun cu rotile va fi transferat la un spital dn străinătate: „Pacienţii sunt stabilizaţi, în stare destul de bună, cred că nu vor mai interveni intervenţii chirurgicale, dar este şi impreviziblitatea cazurilor. Am descis transferarea unui adolescent, prietenul lui Mihăiţă. În clipa asta se poate face acest lucru. A fost prima zi când într-adevăr era echilibrat, nu mai depindea de substanţe care să-l ţină în viaţă şi se putea face un astfel de transport. Am discutat cu familia. Ştiam că se duce la Spitalul Militar din Bruxelles şi ştiam că pot să îi dau mai multe şanse, având în vedere posibilităţile de acolo. Evoluţia acestei arsuri şi complicaţii adiacente sunt total imprevizibile. A fost o fetiţă care a murit neavând nimic. A căzut din picioare. Au fost pacienţi care au plecat acasă şi s-au întors cu fel de fel de complicaţii pulmonare. Aceşti pacienţi (n.r. – cei răniţi în Colectiv) nu puteau fi transferaţi în orice clipă pentru că ar fi fost daune mult mai mari. Evoluţia e imprevizibilă şi din cauza asta suntem reticenţi privind cazurile pe care le tratăm. Putem să ne aşteptăm la orice. Luaţi în evidenţă acest coeficient de neprevăzut. Am făcut zeci de mii de cazuri, niciunul dintre acestea nu se compară cu ce avem acum. Am discutat cu echipa de la terapie intensivă, am chemat familia şi apoi şeful UPU, cu care am stabilit condiţiile de transfer”, a spus medicul Enescu.

Profesorul Ioan Lascăr, şeful clinicii de chirugie plastică a Spitalului Floreasca: „Ce se întâmplî în prez nu face decât să confirme ce am prevăzut iniţial. Sigur, există şi minuni, dar există statistici la nivel internaţional, care arată că în cazul arsurilor tegumentare cu arsuri de căi respiratorii, există risc de mortalitate de 30%-80%. Asta înseamnă că 3-8 pacienţi sunt candidaţi la deces. Cei care au rămas în Spitalul de Urgenţă sunt cei mai gravi, toţi au fost intubaţi şi aproape toţi, cu excepţia unuia, au necesitat şi traheostomie. Din punct de vedere chirurgical, asupra arsurilor tegumentare, care sunt vizibile, s-a intervenit în cazul tuturor pacienţilor. Niciun alt spital din Europa nu are un sistem calibrat care să permită operarea unui număr atât de mare de răniţi, de aceea intervine necesitatea cooperării interstatale. Unul dintre pacienţii de la noi, grav, a beneficiat de intervenţia unui medic din Turcia, dar probabil nu va avea un trend favorabil. Arsura gravă are o traiectorie previzibilă, iar indicele major de gravitate se poate desfăşura în cea de-a doua săptămână”.

Directorul Spitalului de Arşi, doctorul Cristian Niţescu: „Au avut loc două decese la Spitalul de Arşi, din cauza arsurilor foarte grave, asociate cu arsurile de căi respiratorii. În ultim 24 ore s-a degradat foarte mult starea lor. Cu toate eforturile noastre asociate de terapie intensivă şi chirurgie, nu i-am mai putut resuscita. Mai sunt 8 pacienţi intubaţi în terapie intensivă, toţi foarte gravi, din care 3 mai stabili hemodinamic şi respirator, iar 5 instabili – se stabilizează o perioadă, apoi reapare instabilitatea. Mai avem 3 adiacenţi salonului de terapie intensivă, care oricând pot necesita intubare şi tratament de terapie intensivă. Mai avem alţi 12 pacienţi internaţi cu arsuri de intensitate mai scăzută, care nu necesită în acest moment terpie intensivă sau o atenţie aşa mare ca cei foarte foarte gravi.

E foarte greu de lucrat cu aparţinătorii, suntem confruntaţi cu explicaţii pe care e foarte dificil să le dai familiilor. Dacă nu eşti atent poţi să-i dai speranţe care nu se confirmă şi apoi apar diverse probleme de acest gen. Noi încercăm să le explicăm şi am făcut asta de la bun început, păreau că au înţeles, dar trebuie să înţeleagă că starea lor se poate înrăutăţi în orice moment. Un pacient de pe terapie intensivă are o evoluţie imprevizibilă şi nu întotdeauna putem da veştile pe care familiile şi le doresc”.

Adrian Stănculea, şeful secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi: „Se lucrează la foc continuu în toate spitalele. În secţiile de terapie intensivă vin rezidenţi şi asistenţi de acasă. Evoluţia cazurilor e ondulantă şi foarte greu previzibilă. Nu e un model de evoluţie a cazurilor, totul depinde de pacient. Sunt bolnavi cu 40% arsuri pe suprafaţa corporală şi arsuri de căi aeriene care au murit şi alţii cu 80% arsuri pe suprafaţa corporală şi arsuri de căi aeriene care rezistă. Nimic din evoluţia bolnavilor nu e previzibil. Se încearcă toate modalităţile de tratament, fără a putea spune care vor merge bine şi care prost. Riscurile sunt uriaşe, mai ales din cauza arsurilor de căi aeriene”.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Băniciou: „Principala activitate din spitale e stabilizarea pacienţilor din terapie intensivă. Mulţumesc pentru cooperarea multiplă şi internaţională. E în folosul pacienţilor, ştiu că e o situaţie dificilă şi poate pe alocuri se înregistrează şi oboseală şi o mare greutate în a comunica cu aparţinătorii. Rugămintea mea e să le explicaţi în continuare starea reală a pacienţilor, evoluţia predictibilă, cu situaţiile care pot interveni, ca oamenii să ştie situaţia copiilor lor. Acolo unde e nevoie de ceva, ne informaţi rapid. Acceptăm orice ajutor pe care ni-l poate oferi oricine. Sunt binevenite echipele internaţionale şi oamenii noştri au lucrat cu ele. Ştim că faceţi minuni şi sperăm ca veştile rele să lase loc de veşti bune, dar, din păcate, urmează 7 zile reprezentative pentru această perioadă dificilă, poate cea mai dificilă.

Din primele ore n-am spus că n-avem nevoie de ajutor, ci că asigurăm orice etapă de tratament. Am spus că avem medicaţie, aducem medicaţia de nivel european. N-am spus niciodată că e mai bine în România ca în Germania. Din primul moment am spus că avem pe stocuri şi că aducem în spitale tot ce ne cer medicii. Am spus la fel de clar că acceptăm orice ajutor şi am informat chiar din noaptea respectivă tot ce am făcut pentru lucrurile astea şi când sosesc avioanele din Israel şi echipele străine. Colaborarea cu dr Arafat pe acest subiect a fost tot cu intenţia de a colabora cu echipele străine.

Până în ultimul moment în care pot să ajut voi ajuta echipele de intervenţie, intenţia mea e să salvez cât mai mulţi oameni”.

Sorin Cîmpeanu: „România nu a solicitat declanşarea mecanismului pentru dezastre pentru că nu se înscrie în mecanism dezastrelor. Paşii de urmat în realitate erau exact aceiaşi cu mecanismul activat şi cu mecanismul neactivat, e vorba doar de decontarea cheltuielilor. Resursele financiare nu sunt prioritare”.

Secretarul de stat Raed Arafat: „Marţi am luat legătura cu colegi care lucrează la Comisia Europeană chiar în cadrul mecanismului şi ne-am consult la telefon cum să lucrăm mai bine. S-a ridicat problema că e un caz atipic. Faptul că tu declanşezi mecanismul de protecţie civilă înseamnă că depui o solicitare şi aştepţi să răspundă alţii. Au fost foarte multe solicitări pe tema migraţiei şi foarte puţine ţări au răspuns, printre care şi România. S-a pus problema că e mai bine să discutăm direct cu ambasadele şi cu colegii direct în ţările care puteau să ne asigure ajutor. Având în vedere că nu s-a pus problema financiară ca problemă prioritară s-a stab că problema era doar să găsim locurile şi astfel am început să discutăm cu colegii din Israel, Franţa, Germania sau SUA. În SUA nu e fezabil să-i transportăm, dar şi acolo am fi avut disponibilitate pentru a-i transporta”.

Cookies