Ministrul Sănătății dă marea veste: ”Putem renunța la mască înainte de luna septembrie”

09 mai 2021
376 Afișari
Ministrul Sănătății dă marea veste: ”Putem renunța la mască înainte de luna septembrie”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat într-un interviu că am putea renunța la mască înainte de luna septembrie. Medicul a vorbit și despre valul patru al pandemiei în România.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat la Prima TV că pandemia a început ”să o ia mai încet” şi că nu mai există o mare presiune pe paturile de spital, în special pe cele de la Terapie Intensivă.

Ea a precizat că dacă lumea se va vaccina în număr mare şi vor fi respectate măsurile de protecţie atunci pandemia se va încheia curând.

Aceasta a subliniat că deocamdată nu a fost stabilit dacă renunţarea la mască în spaţiile închise unde toate persoanele sunt vaccinate va fi inclusă în primul val al relaxărilor din 1 iunie.

Mihăilă a mai afirmat apariţia unui val patru al pandemiei depinde de noi, o condiţie esenţială pentru ca acest lucru să nu se întâmple fiind vaccinarea.

“Aş vrea să vă dau o dată exactă, ar fi foarte bine să ştim că din 5 iunie pandemia se termină şi noi putem reveni la viaţa de dinainte. Din păcate, răspunsul la această întrebare nu poate fi atât de exact, depinde de virus, depinde de noi, depinde de autorităţi, depinde de o sumedenie de lucruri. Dar dacă toate lucrurile se aşează aşa cum trebuie, adică dacă ne vaccinăm, dacă până când ne vaccinăm continuăm să respectăm măsurile de protecţie, pandemia se va finaliza cât de curând”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Se vor introduce măsuri de relaxare

“Vestea bună este că pandemia a început să o ia mai încet, că nu mai avem această mare presiune pe paturile de spital, pe paturile de Terapie Intensivă. Lucrul ăsta este încurajator şi atunci cred că destul de curând putem începe din nou să introducem nişte măsuri de relaxare”, a transmis Ioana Mihăilă.

Întrebată dacă din luna septembrie este posibil să nu mai purtăm mască nici pe stradă, Ioana Mihăilă a răspuns:

 “Cred că încă înainte de luna septembrie am putea să începem să renunţăm la mască în spaţiile deschise. Vom vedea eventual dacă vom corela şi cu numărul şi procentul de persoane vaccinate din localitatea respectivă şi cred că ar fi un bun stimulent să facem aşa, ca să se simtă şi autorităţile locale, dar şi cetăţenii care locuiesc într-o anumită localitate, motivaţi să se vaccineze, dar cred că renunţarea la purtarea măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate poate să vină chiar înainte de toamnă, cu condiţia ca un mare procent al populaţiei dintr-o anumită zonă să fie vaccinat. Nu aş vrea să dau date exacte pentru că depinde de mai mulţi factori care nu sunt numai în controlul autorităţilor”.

Ioana Mihăilă despre valul patru al pandemiei

“Dacă este să ne luăm după cum au evoluat celelalte valuri, da, ele merg cu un vârf, după care merg pe o pantă descendentă. Cred că depinde mai ales de noi şi legat de existenţa valului patru, dar mai ales legat de cât de important va fi acest val patru şi cât de mare impact va avea asupra sistemului de sănătate. Şi când spun că depinde de noi, din nou spun că trebuie să ne vaccinăm”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Cookies