FIT CITY

Ministrul Sănătăţii, apel pentru a dona sânge: Cererea zilnică a spitalelor din Bucureşti, crescută

Conform Ministerului Sănătăţii, având în vedere sesizările din ultimele zile privind deficitul de sânge şi produse de sânge, Sorina Pintea a verificat marţi activitatea Centrului de Transfuzii Bucureşti.

Ea face un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară, arătând că în lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate, astfel că se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile.

Sorina Pintea afirmă că cererea zilnică a spitalelor din Bucureşti este de 1.000-1.500 componente pe zi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maximum 300 – 500, luni, de exemplu, au fost doar 120 dedonatori, în condiţiile în care ar trebui să existe cel puţin 300 de donatori zilnic pentru a face faţă cererii unităţilor sanitare.

„Cererea zilnică a unităţilor sanitare din Bucureşti este de 1000-1500 componentei/zi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maxim 300 -500 compunente/zi. De exemplu ieri au fost numai 120 de persoane care au intrat în centru cu intenţia de a dona, în condiţiile în care ar trebui să existe cel puţin 300 de donatori zilnic pentru a face faţă cererii unităţilor sanitare. Fac apel la populaţie să vină la centrele de donare şi să doneze benevol, o pungă de sânge poate face diferenţa în lupta medicilor pentru viaţă. Vom reorganiza reţeaua de transfuzii si întreg domeniul”, a declarat ministrul Sorina Pintea.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button