Ministrul Mediului, Tanczos Barna, intervine în scandalul Lacului IOR: „Nu a ieşit nimic senzaţional în evidenţă”

10 mart. 2021
236 Afișari
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, intervine în scandalul Lacului IOR: „Nu a ieşit nimic senzaţional în evidenţă”
Apa lacului IOR din Capitală are o culoare neobişnuită, roşie, de mai bine de trei săptămâni. Sursă foto: Fundația Eco-Civica

Amintim că apa lacului IOR din Capitală are o culoare neobişnuită, roşie, de mai bine de trei săptămâni. Autoritățile au făcut cercetări pentru a afla de ce se întâmplă acest lucru.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, intervine în scandalul Lacului IOR

Barna susține că rezultatele analizelor făcute nu sunt „catastrofale”, iar Garda de Mediu a anunţat că a fost identificat un posibil poluator, dar verificările continuă.

Potrivit ministrului, în lac nu ar fi fost deversate dejecţii, pentru că nu au fost identificaţi nitriţi sau nitraţi.

„S-au făcut foarte multe analize, şi astăzi când am plecat de la minister colegii mei căutau soluţia şi laboratorul la care să mai facă nişe analize suplimentare. Până acum, din analizele standard pe care le facem pentru apele curgătoare şi pentru lacuri nu a ieşit nimic senzaţional în evidenţă. Sunt undeva aproape de parametrii normali, se continuă analizele şi sper ca mâine să avem rezultatele la alte laboratoare pentru a vedea partea de bio-componentă. Nu au găsit urme de dejecţii, dejecţii ar însemna nitriţi, nitraţi şi nu au găsit. Deci e o chestiune extrem de ciudată, culoarea într-adevăr este roşie, se vede cu ochiul liber şi în momentul în care am dus apa la primele laboratoare rezultatele nu au fost catastrofale”, a declarat ministrul Mediului.

Apa lacului din parcul IOR este roșie

Din februarie, apa lacului din parcul IOR este roșie, iar autoritățile fac cercetări pentru a afla de ce se întâmpla asta. Locuitorii din zonă trec zi de zi prin parc și se întreabă, cu uimire, care ar putea fi cauzele acestui fenomen, notează Digi24.

Într-un răspuns pentru Digi24, Primăria Sectorului 3 a transmis că în acest moment se află în faza de identificare a surselor și așteaptă buletinele de analize. Mai mult, este menționat faptul că au fost solicitate și analize asupra faunei piscicole din lac pentru a determina dacă a fost afectată.

Garda de Mediu a transmis că un posibil poluator a fost identificat.

„Controlul e în desfășurare, au fost prelevate probe din lacul IOR, rezultatele au venit și ne indică un potențial poluator având în vedere rezultatele. Sunt implicați în control absolut toți factorii din parc – deținătorul lacului, deținătorul luciului de apă, operatorul care asigură mentenanța parcului, cât și alți potențiali factori”, a declarat Andrei Corlan, comisar al Gărzii de Mediu București.

Cookies