Ministrul Mediului: Pădurea Băneasa devine pădure de protecţie

de:
15 ian. 2020
31 afișări
Ministrul Mediului: Pădurea Băneasa devine pădure de protecţie

„Astăzi, în pădure la Băneasa, majoritatea suprafeţei este pădure de protecţie şi producţie, iar în momentul de faţă raportul Gărzii Forestiere Bucureşti şi al Corpului de Control al ministrului au relevat faptul că aici au fost efectuate lucrări silvice conform amenajamentului silvic aflat în vigoare până la finalul lunii decembrie (…)Fac menţiunea că, din cele 1.343 de hectare cât are astăzi Pădurea Băneasa, 63% este pădure privată şi doar 37% este pădure a statului, în administrarea Romsilva. Ne-am gândit cum putem să redăm pădurii Băneasa rolul pe care în mod normal trebuie să-l aibă. Vreau să vă anunţ că, începând cu luna martie, Pădurea Băneasa va arăta astfel: toate cele 374 de hectare care sunt în proprietatea statului, în administrarea Romsilva, vor ajunge doar pădure de protecţie, de la cea de producţie, astfel încât ea va fi clasificată ca pădure-parc, aici nemaiputându-se interveni cu lucrări silvice pentru exploatarea arborilor sănătoşi, ci doar dacă este vorba de igienizare sau dacă este vorba despre vreo doborâtură.mÎn momentul de faţă, vreau să anunţ pe toţi bucureştenii, pe toţi românii, că pădurea Băneasa va redeveni aşa cum ar fi trebuit să fie, adică plămânul verde al Capitalei”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe într-o conferinţă de presă.

La rândul său, Cezar Răduţă, directorul Direcţiei Silvice Ilfov, a declarat că, din Pădurea Băneasa, au fost extraşi 1.600 de arbori, din care 60% au fost arbori verzi.

Citeşte şi: Ştirea cititorului. Se taie masiv din ce a mai rămas din Codrii Vlăsiei VIDEO

„În cadrul acestor lucrări de tăieturi sunt extraşi inclusiv arbori verzi, arborii care au un caracter dominant asupra celor care prezintă interes din punct de vedere ecologic şi ecosistemic. Spre exemplu, sunt extraşi arbori din speciile tei, frasin. Au fost extraşi 1.600 de arbori, adică 64 de arbori la hectar, dintre care 60% au fost arbori verzi. Sunt tăiaţi arbori din toate plafoanele, inclusiv de diametre mai mari. De asemenea, au fost extraşi stejari, marea lor majoritate uscaţi. Tot lemnul se valorifică în urma unor licitaţii publice unde sunt aşteptaţi agenţii şi operatorii economici care procesează lemn în vederea industrializării, iar lemnul apt pentru foc merge către populaţie’, a mai spus Răduţă.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, s-a deplasat în Pădurea Băneasa ca urmare a reclamaţiilor unor cetăţeni care semnalau că în acel loc se efectuează tăieri de arbori.

Cookies