Dacian Cioloş a participat la acțiunea de ecologizare din Parcul Natural Văcărești

de:
30 iun. 2016
0 Afișari
Dacian Cioloş a participat la acțiunea de ecologizare din Parcul Natural Văcărești

PARCUL NATURAL VĂCĂREŞTI. Oamenii pot să vină de acum să viziteze. Ea nu este amenajată în sensul de a fi zonată. Toate lucrurile acestea se fac printr-un plan de management pe care îl vor elabora cei care vor câștiga administrarea acestei zone. În cât timp? Partea de elaborare a procedurii de dare în administrare, pentru că trebuie să urmăm toate procedurile legale, va mai dura probabil cel puțin o lună și din clipa în care se semnează un contract cu câștigătorul, contractul se semnează pe 10 ani, ei apoi trebuie să facă niște studii științifice, să determine zonarea. Deci mă aștept ca între șase luni și maxim un an să existe o viziune detaliată„, a spus Cristiana Pașca Palmer, potrivit Agerpres.

În acest moment, a fost instituită pază mobilă temporară de la Apele Române, respectiv doi angajați pe schimb patrulează pe marginea parcului. Ministrul a explicat că ulterior se va organiza o licitație pentru încredințarea acestui serviciu unei firme de specialitate.

Una dintre condițiile celor care aplică este să aibă bani sau să aibă capacitatea să mobilizeze bani. Societățile comerciale nu sunt eligibile să aplice, să ia în custodie sau în administrare arii protejate„, a declarat Cristiana Pașca Palmer, precizând că o soluție ar fi luarea în administrare de către Primărie în parteneriat cu ONG-urile.

PARCUL NATURAL VĂCĂREŞTI. Potrivit ministrului, acțiunea de ecologizare a fost demarată în urmă cu câteva săptămâni și au fost strânse 2.200 de metri cubi de gunoi cu excavatoare și utilaje mari. În data de 16 mai 2016, acumularea Văcărești a fost declarată, prin Hotărâre a Guvernului, parc natural, instituindu-se, astfel, regimul de arie naturală protejată.

Premierul Dacian Cioloș a anunțat, joi, că următorii pași în cazul Parcului Văcărești sunt elaborarea planului de management – prin care se vor delimita zonele și gradul de protecție, precum și activitățile economice – și punerea sa în aplicare.

Urmează să se elaboreze planul de management și pe această bază să stabilim clar și ce se poate face și ce nu se poate face. Se vor putea face inclusiv anumite construcții, în anumite condiții. Se vor putea desfășura activități economice, probabil, chiar imobiliare, în anumite limite. Important e să avem acel plan de management și să vedem ce resursă trebuie să mobilizăm ca să devină ceea ce ne dorim cu toții, un adevărat parc natural„, a declarat Cioloș.

Premierul a infirmat „percepția distorsionată” potrivit căreia proprietarii din zonă ar urma să-și piardă terenurile.

Mai există percepția asta distorsionată că odată ce am declarat parc natural proprietarii din zonă sau riscă să-și piardă terenurile sau nu o să poată să facă nimic. Nici una, nici cealaltă nu e adevărată. Nici faptul că-și pierd terenurile, pentru că nu se expropiază terenuri prin declararea unui parc natural. Avem parcuri naturale și în alte zone din țară, unde proprietarii își păstrează terenurile doar că au anumite obligații, trebuie să respecte anumite lucruri și în schimbul respectării acestor lucruri vor primi și niște compensații„, a explicat Cioloș.

Foto : Ciprian Muntele (Facebook)

În context, premierul a spus că important este ca atunci când se ia o decizie, cum a fost cea referitoare la Parcul Văcărești, aceasta să fie pusă în practică și nu să rămână pe hârtie.

Mă bucur că am reușit după patru ani de studii, analize și ceva birocrație să luăm decizia în cele din urmă și să transformăm această zonă abandonată de câțiva ani, unde natura și-a reintrat în drepturi, și să o declarăm ceea ce este de fapt — un parc natural, poate nu în inima orașului, dar clar legat de oraș. E parcul natural urban cel mai mare, din câte știu. Acțiunea de astăzi e binevenită nu doar prin rezultatele pe care o să le lăsăm în urmă împreună cu toată echipa de voluntari, dar e binevenită și pentru că dăm un semnal că nu e suficient să iei o decizie pe hârtie, publicată în Monitorul Oficial, sau să declari un parc natural în Monitorul Oficial. Ea trebuie pusă în practică. (…). Să ne asumăm în mod colectiv transformarea acestei zone”, a mai spus el.

Premierul Dacian Cioloș, însoțit de ministrul Mediului, Cristina Pașca Palmer, și de alți demnitari din Guvern, printre care șeful Corpului de Control al Executivului, Mircea Valentin, a participat, joi, alături de peste 200 de voluntari de la o acțiune de ecologizare a Parcului Natural Văcărești.

Parcul natural Văcărești se întinde pe o suprafață de 186 de hectare, iar în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, perdele de trestie și stuf. De asemenea, în zonă au fost identificate specii din mai multe grupe, respectiv: mamifere, păsări, reptile și amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii. În Europa, singura astfel de zonă umedă urbană este Wetland Centre din Londra, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 40 de hectare. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în parteneriat cu Let’s Do It, Romania! a organizat, joi, o acțiune de ecologizare, cu sute de voluntari, în Parcul Natural Văcărești. 

Cookies