Ministrul Mediului, avertisment privind poluarea din București. Ce vor păți cei care vor să-și monteze centrale termice individuale

10 mart. 2021
364 Afișari
Ministrul Mediului, avertisment privind poluarea din București. Ce vor păți cei care vor să-și monteze centrale termice individuale
Centralele de apartament poluează. Ministerul Mediului vrea să le interzică în orașe

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a avertizat, la Digi24, că poluarea în București este mare. Conform ministrului, asta ar fi o consecință a faptului că, de 20 de ani cel puțin, nu s-a luat nicio măsură pentru reducerea poluării, atât a celei industriale, cât și a celei casnice.

Mai mult, ministrul Mediului a spus că a propus Primăriei să nu mai emită nicio autorizație de construire fără centrală comună, cel puțin la nivel de bloc.

„În București, de 20 de ani cel puțin, nu s-a luat nicio măsură pentru reducerea poluării nici pe poluarea industrială, nici pe poluare casnică din încălzirea rezidențială. Sunt din ce în ce mai multe centrale termice individuale pentru că nu merge sistemul centralizat de termoficare.

Noi am propus Primăriei să nu mai emită nicio autorizație de construire fără centrală comună, cel puțin la nivel de bloc, pentru că o centrală pentru fiecare apartament, aduce poluarea la nivelul solului, mai aproape de sol. Cu cât aceste centrale sunt mai jos, cu atât este mai rău. Cu cât aceste centrale au un coș la 40 – 50 metri, cu atât e mai bine.

De aceea e preferat un sistem centralizat de încălzire și apă caldă.

Așteptăm, aceste PUZ-uri și modificări sunt clare. Sper să ajungem la un moment dat la o decizie fermă în care să nu mai emită autorizație de construire pentru blocuri noi fără centrala comună. Și încălzirea centralizată CET ar trebui să permită acest lucru, dar e mai complicat”, a spus ministrul Mediului.

Cookies