Ministrul israelian de Externe a sosit la București. „Mulțumesc Guvernului României pentru cooperare și ajutor”, a transmis Yair Lapid

13 mart. 2022
360 Afișari
Ministrul israelian de Externe a sosit la București. „Mulțumesc Guvernului României pentru cooperare și ajutor”, a transmis Yair Lapid
Ministrul israelian de Externe a sosit la București. „Mulțumesc Guvernului României pentru cooperare și ajutor”, a transmis Yair Lapid. Sursa foto: Times of Israel

Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, se află duminică la București pentru a discuta cu premierul Nicolae Ciucă și cu omologul său român, Bogdan Aurescu. Apoi, ministrul israelian va merge la Vama Siret, principalul loc de acces al refugiaților ucraineni în România, pentru ca apoi să viziteze Slovacia.

Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a sosit duminică la București pentru a avea o serie de întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă, dar și cu ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu. La scurt timp după întrevederea cu omologul său român, Yair Lapid a oferit declarații cu privire la vizita sa în România, dar și despre parteneriatul pe care Israel și România l-au avut pentru gestionarea refugiaților din Ucraina.

„Tocmai am încheiat o întâlnire de lucru cu domnul Aurescu şi acum o sa ne întâlnim cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă pentru a discuta despre situaţia din Europa şi despre aspectul gestionării refugiaţilor. După întâlnire, vom merge la un centru de refugiaţi de origine evreiască din Bucureşti, iar de acolo voi merge la Vama Siret, unde refugiaţii sunt ajutaţi încă din prima zi de război. Guvernul României a colaborat strâns cu noi şi ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieţi. Copii de origine evreiască din Odesa, copii cu cancer, au fost trimişi în Israel pentru tratament, la fel şi mii de refugiaţi care scăpat prin Vama Siret. Vieţile lor au fost salvate prin cooperarea dintre ţările noastre. Vă mulţumesc şi mulţumesc Guvernului României pentru cooperare şi ajutor”, a declarat Yair Lapid, conform Mediafax.

Ce vor discuta oficialii români cu ministrul israelian de externe

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, ministrul Bogdan Aurescu și Yair Lapid au discutat despre moduri de gestionare a efectelor cauzate de agresiunile Rusiei asupra Ucrainei și despre măsuri concrete de acordare a asistenței umanitare către Ucraina. Reamintim faptul că la Suceava se află hub-ul regional de unde pornesc ajutoarele umanitare către Ucraina dar și către alte state care primesc refugiați, precum Republica Moldova.

Israel se numără printre partenerii principali ai României din Orientul Mijlociu, cele două state având relații bilaterale, de natură strategică, care s-au bucurat în ultimii ani de evoluții constante. Cu prilejul acestei vizite vor fi evaluate și pregătirile pentru cea de-a treia ședință comună de guvern România-Israel, care va avea loc în acest an.

Cookies