ARHIVA B365

Ministrul Ghinea, către candidaţii la Primărie: Bucureștiul riscă să piardă 187 milioane de EURO

Apelul la acţiune imediată al ministrului Cristian Ghinea este urmare a faptului că subiectul termoficării a fost unul central în campania electorală, scrie news.ro.

Discursurile publice din campania electorală au atras atenţia alegătorilor asupra unor soluţii de management la nivelul producătorului şi furnizorului de căldură, însă noi atragem atenţia asupra altor două probleme ale infrastructurii de termoficare din Capitală. Prima: pierderile pe reţea, care se ridică la aproape o treime din energia produsă. A doua: efortul financiar pe care PMB îl face an de an, din banii contribuabililor, pentru a acoperi aceste pierderi„, a scris Ghinea.

El aminteşte că, în 2014, Uniunea Europeană a aprobat alocarea sumei de 187.000.000 de euro pentru reducerea pierderilor de pe reţeaua de termoficare a capitalei României.

Vă atragem atenţia că avem mai puţin de un an la dispoziţie pentru a obţine cele 187 de milioane de euro. O echipă de profesionişti şi de experţi din Ministerul Fondurilor Europene este deschisă să asiste viitoarea echipă administrativă a Bucureştiului în a pune pe roate şi a duce la capăt acest proiect major. În caz contrar, MFE este nevoit să redistribuie aceşti bani către alte proiecte, din afara Bucureştiului„, avertizează Ghinea.

Un alt proiect asupra căruia ministrul Fondurilor Europene atrage atenţia este cel de reabilitare a cuvei râului Dâmboviţa prin care se intenţionează reducerea infiltraţiilor în subsolurile oraşului şi metroului, ce pot duce la inundaţii, proiectul valorând de 120 de milioane de euro.

Acest proiect, iniţiat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi finanţat din fonduri europene, are potenţialul să producă şi un altfel de impact în spaţiul bucureştean, prin crearea de spaţii verzi, piste de biciclete şi console pietonale peste Dâmboviţa. Intenţia există, sprijin din partea MFE pentru a o duce la capăt există, însă acest proiect nu este fezabil fără implicarea Primăriei Capitalei. În consecinţă, ne arătăm deschiderea pentru a elabora împreună o strategie integrată„, precizează ministrul Ghinea.

Ministerul Fondurilor Europene precizează că Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 prevede pentru Bucureşti 187 de milioane de euro pentru termoficare, 200 de milioane de euro pentru un incinerator de deşeuri şi 325 de milioane de euro pentru modernizare canalizării.

În total, vorbim de 700 de milioane de euro fără TVA, pentru investiţii în Bucureşti, la care se adaugă şi proiectul de Reabilitare a cuvei Dâmboviţei„, precizează MFE.

Portofoliul POIM pentru Primăria București include sumele pe termoficare — redimensionarea rețelei de transport — în valoare de 187 milioane euro, incineratorul de deșeuri — aproximativ 200 milioane euro, proiectul de modernizare a canalizării — 325 milioane de euro.

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button