Ioana Petrescu se laudă cu o urcare falsă a României într-un top realizat de Banca Mondială

de:
31 oct. 2014
1 Afișari
Ioana Petrescu se laudă cu o urcare falsă a României într-un top realizat de Banca Mondială

De fapt, este vorba despre, într-adevăr, o urcare, dar de pe locul 50 pe locul 48, întrucât Banca Mondială a modificat metodologia de calcul şi a refăcut situaţia referitoare la anul trecut, pentru o comparaţie corectă, scrie bursa.ro.

Ministrul Ioana Petrescu a declarat, ieri, într-un comunicat: „Raportul «Doing Business 2015» (n.r. referitor la mediul de afaceri) certifică paşii importanţi pe care i-am făcut în două direcţii. În primul rând, susţinerea mediului de afaceri, prin măsuri care să stimuleze creşterea economică şi aici aş puncta reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator şi scutirea de la plată a impozitului pentru profitul reinvestit. O a doua direcţie care m-a preocupat îndeaproape a fost îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilul”.

Comunicatul specifică faptul că, „potrivit raportului, în prezent România a ajuns pe poziţia 48 în ceea ce priveşte uşurinţa de a face afaceri, din 189 de ţări evaluate, făcând un salt semnificativ în clasament, de 25 de poziţii, comparativ cu raportul publicat anul trecut. În raportul aferent anului 2014, România a ocupat poziţia 73”.
Specialiştii susţin că nu este corect să comparăm cifrele din raportul de acest an, realizate pe noua metodologie, cu cele din raportul de anul trecut, întocmit în baza unei metodologii mult mai simple: „Este ca şi cum am compara mere cu pere. Corect este să ne uităm la cifrele din raportul actual şi la cele refăcute în baza noii metodologii, care ia în calcul, printre altele, mai mulţi indicatori”.

Economistul Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, este de părere că, per ansamblu, diferenţele între raportul BM din acest an şi cel de anul trecut nu sunt foarte mari.

Potrivit raportului privind mediul de afaceri, cel mai mare salt pe care l-am înregistrat a fost în domeniul taxelor, cu 76 de poziţii, de pe locul 128 pe 52, însă acest lucru nu oglindeşte reducerea taxelor sau a numărului acestora, ci faptul că am trecut la plata prin sistemul online, ne-a explicat domnia sa, precizând: „De exemplu, în ceea ce priveşte TVA, până acum, erau luate în considerare un număr de 12 plăţi, întrucât Taxa pe Valoare Adăugată se plătea lunar. Acum, avem de-a face cu o singură plată a TVA, făcută online, o dată pe an. De asemenea, în cazul impozitului pe profit, în loc de patru plăţi avem doar una, din aceleaşi considerente. Altfel, nivelul mediu al taxelor din România reprezintă 43,2% din profitul comercial, în timp ce media europeană este de 34,9%, iar ţările din OECD au un nivel al taxelor de 41,3%. Este clar că România are cele mai mare taxe, în rândul companiilor, chiar dacă avem cotă unică de 16%”.

Chiar dacă am înregistrat un progres în ceea ce priveşte plata taxelor, ar mai fi multe lucruri care ar trebui să progreseze în ritm alert, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care ne-a declarat: „Noi ne lăudăm, ca ţară, că am informatizat relaţia contribuabil/ANAF, dar acest sistem informatic este, încă, foarte slab. Dacă evidenţa TVA ar fi complet informatizată, nu am fi pe ultimul loc la încasarea acestei taxe. De asemenea, ar trebui să fim capabili să avem o situaţie fiscală a fiecărui contribuabil care să fie oglindă în fiecare zi”.

Potrivit domnului Dumitru, cel mai prost stăm la capitolul electricitate, situându-ne pe poziţia 171 între cele 189 de ţări prezente în raport, întrucât, la noi, durează foarte mult şi est

Cookies