ȘTIRI

Ministrul Finanţelor,Darius Vâlcov, URMĂRIT PENAL pentru TRAFIC DE INFLUENȚĂ. Mită de 2 mil. de euro

UPDATE 21.35: Procurorii DNA anunță că au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, pentru infracțiunea de trafic de influență, săvârșită în perioada în care a fost primar al municipiului Slatina.

Com proceda Vâlcov, conform comunicatului DNA:

În cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt”. 

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri.

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Administratorul societății şi suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei. 

Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societății.

Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către Vâlcov Bogdan Darius.

În acest context, suspectul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcție de conducere din cadrul Primăriei, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înţelegerii cu omul de afaceri, suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.


UPDATE 21.10: Darius Vâlcov a ieșit de la audieri.

„Nu, nu sunt acuzat. Nu știu nimic.”, a declarat acesta la ieșirea din DNA.

Ministrul Finanţelor a ajuns vineri, în jurul orei 18, la DNA. Conform unor surse apropiate anchetei, citate de Digi24, ministrul ar fi audiat în calitate de suspect, el fiind adus cu mandat de procurori. Conform Realitatea Tv, acesta ar fi audiat pentru fapte de corupție care datează din perioada în care era primar al municipiului Slatina.

Darius Vâlcov a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012.

În august 2014,  atunci când Darius Vâlcov a fost propus pentru postul de ministru al Bugetului, fostul președinte Traian Băsescu a declarat că acesta „ar putea fi cu probleme”, așa cum reiese din informațiile pe care le-a primit de la diverse structuri ale statului.

„Nu este vorba de faptul că Darius Vâlcov ar fi urmărit penal. Nu este vorba de așa ceva. Dar sunt o serie de fapte petrecute în timpul mandatului de primar pentru care au fost sesizate la diverse parchete, și care trebuie văzut ce se întâmplă, în ce stadiu sunt”, a subliniat atunci Băsescu.

 Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button