Ministrul Finanţelor: Avem o creștere economică de invidiat, dar consumăm mai mult decât producem

de:
01 mart. 2016
1 Afișari
Ministrul Finanţelor: Avem o creștere economică de invidiat, dar consumăm mai mult decât producem

În practică, poate că o economie nu reușește să combine acești factori (factorii de creștere economică—n.r.) în mod optim, și atunci creșterea este sub potențial sau peste potențial. Cea peste potențial este cea mai periculoasă, pentru că asta înseamnă că noi consumăm mai mult decât producem. În acest moment, România are mai degrabă un deficit de ofertă, iar reformele puse pe hârtie și aflate în implementare de către autorități sunt de natură să reducă acest deficit de ofertă. Aceste reforme conduc la creșterea potențială a țării„, a explicat ministrul Finanțelor, potrivit Agerpres.

Ea a reamintit că România a mai avut astfel de probleme în perioada dinaintea crizei, iar acum este important ca autoritățile să se concentreze pe reformele structurale necesare pentru creșterea potențialului economiei românești.

„Acum avem o creștere de invidiat, dar trebuie să fim atenți la aceste provocări, să canalizăm creșterea economică în sensul creșterii investițiilor și a exporturilor și, cumva, consumul, care este deja la un nivel ridicat să nu mai crească prea mult. Această situație în care consumul excede producția duce la dezechilibre„, a mai spus Anca Dragu.

Citește și Ministrul Finanţelor: Taxa pe construcţii speciale va fi ELIMINATĂ de anul viitor

Potrivit acesteia, în caz contrar, România riscă, din nou, o creștere ciclică, contextuală, care la un moment dat se va opri. Ministrul Finanțelor a mai spus că disciplina autorităților are și un efect de exemplu pentru piețe, pentru că autoritățile indisciplinate nu fac decât să bulverseze piețele și să apară o reacție nedorită din partea acestora.

Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit în creștere la 4,2% proiecția privind avansul Produsului Intern Brut (PIB) pentru acest an și estimarea pentru 2015 la 3,7%, potrivit Prognozei de iarnă 2016 publicate luni.

Cererea internă va consemna un avans de 4,8% în 2016, față de 4,6% anul trecut, iar pentru 2017 este estimată o creștere de 4,8% a cererii interne. Formarea brută de capital fix (investiții — n. r.) este de așteptat să urce cu 6,4% în acest an și cu 6,6% în 2017, peste estimările din noiembrie 2015.

Cookies