Ministrul Energiei se arată dispus să discute cu Firea şi CGMB despre problema RADET-ELCEN

de:
16 iun. 2016
0 Afișari
Ministrul Energiei se arată dispus să discute cu Firea şi CGMB despre problema RADET-ELCEN

„Încă de începutul mandatului la Ministerul Energiei, am avut o legătură şi un dialog constant cu reprezentanţii administraţiei locale. În acest fel, am reuşit să evităm mai multe situaţii critice, cum a fost cea din sezonul de iarnă. Cred că dialogul instituţional este singura cale pentru a evita o situaţie dramatică. Cu această ocazie, aş vrea să adresez o invitaţie la dialog factorilor de decizie din administraţia locală, astfel încât să putem preîntâmpina o eventuală agravare a crizei dintre ELCEN şi RADET. Sunt convins că toate părţile implicate sunt conştiente de faptul că un eşec în această situaţie va afecta în mod direct viaţa locuitorilor Capitalei şi cred că acest motiv este suficient pentru a ne aduce pe toţi la masa dialogului şi a ne concentra toate eforturile pentru rezolvarea problemelor apărute”, a spus, joi, ministrul Energiei, conform mediafax.ro.

Victor Grigorescu a explicat că RADET are de plătit 3,6 miliarde de lei la ELCEN, companie care la rândul său are datorii la stat, furnizori, dar care şi în asemenea condiţii continuă livrarea agentului termic către RADET.

Ministrul a anunţat că 20% din apa caldă trimisă de ELCEN se pierde în reţea din cauza sistemului de distribuţie foarte vechi.

„Cred că în ce priveşte strict ELCEN, care e sub autoritatea noastră, deşi situaţia financiară s-a complicat, ELCEN funcţionează azi şi am reuşit să trecem şi să supravieţuim în situaţii destul de complicate. Tot ce s-a făcut la nivelul ELCEN, s-au luat măsuri pentru a asigura în primul rând combustibilul în condiţiile în care avem propriri pe conturi, datorii neîncasate şi o discuţie interminabilă cu actori implicaţi în tot acest proces. E nevoie să ne aşezăm din nou la masa de discuţie cu noii parteneri, cu Consiliul General şi noul Primar General, astfel încât să putem discuta o soluţie pe termen lung. Nu ne-am dezis cu nimic de la ceea ce am spus, ceea ce am făcut în aceste luni a fost să asigurăm funcţionarea sistemului în condiţii foarte complicate”, a spus ministrul Energiei.

Întrebat de jurnaliştii prezenţi dacă se mai ia în calcul fuziunea dintre ELCEN şi RADET, ministrul Grigorescu a spus că nu se exclude nicio variantă de rezolvare a problemei.

„Sunt luate în calcul mai multe scenarii. În ce priveşte fuziunea, aceasta s-a aflat pe agenda de lucru a unui guvern, a existat şi un memorandum, a fost aprobat, dar actele care consfinţeau transferul unor active de la guvern către primărie nu s-au finalizat. Au existat şi discuţii apropo de cosntituţionalitate generate de o decizie în jurul transferului Portului Constanţa. Ne vom aşeza la masă cu toţi factorii implicaţi pentru că nu e decizie care ţine doar de noi. Şi ceilalaţi, noul Consiliu General şi doamna Primar General, şi ei trebuie să fie de acord”, a mai spus ministrul Energiei.

Cookies