Ministrul Educației Cîmpeanu: Corectarea lucrărilor în alte județe va elimina suspiciunile de fraudă

de:
26 iun. 2015
0 Afișari
Ministrul Educației Cîmpeanu: Corectarea lucrărilor în alte județe va elimina suspiciunile de fraudă

BACALAUREAT 2015, BAC 2015. În ceea ce privește Evaluările Naționale, Sorin Cîmpeanu a precizat că nivelul de exigență nu a fost scăzut pentru ca promovarea să fie mai mare, ci doar claritatea baremului de corectare a fost sporită, subiectele fiind, în viziunea sa, unele „normale”, potrivit realitatea.net.

„Nu consider că trebuie să fie niște ușoare, nici de olimpiadă, iar ceea ce afirm poate fi confirmat de profesorii cu rezultate prestigioase în sistemul preuniversitar. A existat un mesaj spus foarte apăsat care spune că nu trebuie să coborâm nivelul de exigență, dar să avem formulări foarte clare, fără echioc. Au fost zece seturi de subiecte. Am preferat să nu mă implic în procedura de elaborare a subiectelor, pentru că aș fi fost în stare de incompatabilitate, avându-l pe băiatul meu, Radu, în clasa a opta. Însă, în procedura de elaborare a subiectelor și de extragere a celor de bacalaureat mă voi implica nemijlocit. Voi asista la extragerea subiectelor și voi cere membrilor comisiei să le rezolve, să aplice baremul pentru a ne convinge că nu vor exista aspecte privind interpretarea rezolvării corecte a subiectelor”, a spus Sorin Cîmpeanu.

CITEȘTE ȘI: ADMITERE LICEU 2015. TOPUL CELOR MAI BUNE LICEE DIN ROMÂNIA. REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ, ADMITERE

REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2015, VINERI, 26 IUNIE. REZULTATELE PUBLICATE PE EDU.RO

Întrebat dacă nu am putea interpreta și în alt mod rezultatele mai bune, de anul acesta, la Evaluările Naționale și anume că s-a dorit diminuarea nivelului de dificultate a subiectelor, tocmai pentru ca promovarea să fie mai mare, Câmpeanu a declarat:

„Din punctul meu de vedere, nu. Procentul celor înscriși din seria curentă, la Bacalaureat 2015, este de 77 la sută, nesatisfăcător, dar mai mare decat cel din 2014, când am avut 73 la sută din elevii de clasa a 12-a, înscriși la Bacalaureat. Ne vom baza pe realitate. Avem semnale din teritoriu că s-au făcut eforturi după perioada simulărilor în așa fel încât să avem un nivel de promovabilitate mai bun, fără să scădem exigența.

Din păcate, constat la Evalurea Națională o diferență prea mare între rezultatele obținute în mediul urban și cele obținute în rural. Dacă ne uităm pe graficul notelor, mediul rural e în clasa notelor până la 7.50, după care mediul urban e în mod net detașat în clasa notelor mari. La Evaluarea Națională am avut rezultatele de astăzi, numărul notelor de 10 e de 20 de ori mai mare în mediul urban decât cel rural, în timp ce numărul mediilor sub cinci e de trei ori mai mare în mediul rural. E o realitate pe care trebuie să o recunoaștem”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce privește schimbarea metodei de corectură, ministrul Educației a precizat că „face parte încă din 2011, din metodologia de organizare” și a dat asigurări că nici elevul, nici profesorul care corectează nu vor fi afectați de această procedură.

REZULTATE EVALUAREA NAȚIONALĂ. Câți elevi din București au luat nota 10 la EVALUAREA NAȚIONALĂ 2015

„Așa cum v-am precizat, deja îmi exprim speranța unor rezultate bune la Bacalaureat, care cred că nu aș vrea să fie umbrite de eventuale suspiciuni. Această măsură poate să înlăture tocmai acea suspiciune. Procedura de corectura face parte încă din 2011, din metodologia de organizare. Sunt țări precum Franța, Spania, Marea Britanie, Lituania, Slovenia care au această procedură de corectare a lucrărilor în alte departamente. Elevul nu e afectat pentru că nu e interesat unde este corectată lucrarea. Nici profesorul de ce lucrări corectează. Întotdeuna contestațiile s-au judecat în alte județe. Acest lucu va putea să elimine eventuale suspiciuni. Procedura de alocare pe centre de evaluare este una secreta. Însă, pot să vă spun criteriile: se va ține seama de capacitatea de corectare din fiecare centru de examen și se vor îmbina numărul de lucrări cu capacitatea de corectare. Vom avea un criteriu regional în așa fel încât singurul lucru care poate fi de interes pentru elev e că a prelungit cu o zi perioada de corectură. Salvând această zi, din perioada de soluționare a contestațiilor, primele rezultate se vor afișa pe 7 iulie, iar cele finale pe 10 iulie”, a explicat ministrul Educației.

Întrebat dacă există riscul ca un set de lucrări din Harghita să ajungă în regiuni mult mai îndepărtate, pentru a fi corectat, Câmpeanu a precizat: „Vor fi evitate distanțele excesiv de mari. Exemplu: Tulcea-Satu Mare”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Cookies