Ministrul Economiei, anunţul zilei: RADET ar putea intra în faliment luni. Reacţia Gabrielei Firea

de:
06 nov. 2019
0 Afișari
Ministrul Economiei, anunţul zilei: RADET ar putea intra în faliment luni. Reacţia Gabrielei Firea

„Mâine vom avea o întâlnire pe această temă şi eu vrea ca Primăria să fie foarte conştientă că s-ar putea ca luni să fie declarat falimentul RADET. Elcen este pregătită să livreze energie termică, însă trebuie ca Primăria să fie pregătită, să găsim soluţia cine să cumpere acel agent termic, Primăria direct… Primăria să se asigure că toate subvenţia către Elcen este plătită”, a spus ministrul Virgil Popescu.

El s-a arătat optimist că se va găsi o soluţie.

„Sper să nu se ajungă la falimentul RADET, însă Primăria trebuie să fie pregătită şi pentru această eventualitate”, a adăugat Popescu.

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a reacţionat şi a spus că Virgil Popescu nu are de unde să ştie ce va decide instanţa luni. Ea l-a numit „incompetent” şi „repetent” pe ministrul Virgil Popescu.

Primăria Capitalei a asigurat recent bucureştenii că procesul de furnizare a apei calde se desfăşoară normal, fără a fi pus în pericol de actuala situaţie juridică sau financiară a RADET şi ELCEN.

Primăria Capitalei anunţa, în luna aprilie, că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis cererea de suspendare provizorie a executării sentinţei de deschidere a falimentului RADET, astfel că regia revine la perioada de observaţie, cea de dinaintea pronunţării falimentului.

RADET deservește aproximativ 600.000 de apartamente cu peste 1.300.000 locuitori și aproape 6000 de instituții și agenți economici.

Administratorul judiciar al RADET îl contrazice pe noul ministru
„Domnul ministru este probabil luat de valul de entuziasm pentru neaşteptata poziţie pe care a obţinut-o, pentru că nu îşi dă seama de impactul pe care îl are declaraţia sa. Dacă intră în faliment RADET, intră în faliment şi ELCEN. Şi noi suntem pregătiţi, dar ELCEN va ajunge într-o situaţie mai gravă decât acum, dacă RADET va intra în faliment. Singura entitate care a susţinut în continuare falimentul RADET este ELCEN. Toţi creditorii au cerut să se desfiinţeze decizia judecătorului. Sunt încrezător că cei de la Curtea de Apel au înţeles ce înseamnă falimentul RADET şi că nu se va merge pe această idee absolut aberantă şi distructivă a ELCEN, cu singurul scop de a se obţine nişte onorarii mari pentru administratorul judiciar al ELCEN. Eu spun că nu avem motive de îngrijorare. Sigur, judecătorul de la Curtea de Apel este suveran în apreciere, nu este exclusă o surpriză neplăcută, dar raţional vorbind judecătorul nu are cum să nu meargă pe susţinerea celor de la Fisc şi de la ENGIE, dacă nu sunt suficiente cererile noastre. Raţional, nu avem niciun motiv de îngrijorare”, a spus Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET, la A3.

Cum a ajuns RADET la faliment

RADET avea la finalul anului 2015 datorii de circa 3,66 miliarde lei, aproximativ 98% din această sumă reprezentând datoria către ELCEN, iar la finalul lunii iunie 2016, datoriile au ajuns la circa 3,9 miliarde lei, potrivit unui raport oficial privind situația RADET, obținut de hotnews.ro.

Cauzele care au dus RADET în faliment sunt multiple, iată cele mai importante dintre ele:

Datoria imensă de peste patru miliarde de lei, mare parte din ea către ELCEN;
Pierderi provocate de diferenta de tarif la energia termică furnizată populației aprobată de ANRSC, dar neînsușită de Consiliul General al Municipiului București și Primaria Capitalei;
Neplata subvențiilor de către stat sau plata cu întârziere a acestora, care au dus la un cumul de penalități;
RADET a avut termen prea scurt de plată a facturilor către ELCEN și au fost plătite mai întâi penalitățile și abia apoi parte din datoria de bază;
Sistemul de termoficare este vechi. Peste 80% din instalațiile de transport și distribuție a energiei termice este veche de peste 25 de ani și intervin pierderi semnificative de agent termic. Pierderile totale au crescut de la 21.24% în 2005 la 27.56% în anul 2015, iar procentul s-a majorat semnificativ de atunci.
Lucrările de mentenanță și de reparație au fost complet insuficiente, dar costisitoare.

Cookies