Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat joi, 9 ianuarie, că România trebuie să aibă o lege a Capitalei, așa cum au multe capitale europene. El a mai spus că va avea discuții cu primarii în legătură cu acest subiect.
Cseke Attila consideră că este nevoie de o lege a Capitalei, așa cum au multe capitale europene, a declarat acesta într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.
Credem că este necesară o lege a Capitalei, așa cum multe capitale europene au o lege distinctă care reglementează procedurile de coordonare, relațiile de relațiile administrative și de alt tip între Primăria Generală și primăriile de sector, și România trebuie să aibă o lege a Capitalei. Aceste discuții vor avea loc și în acest mandat. Această lege trebuie promovată și trebuie să iasă din Parlament. De asemenea, o lege pe care o consider necesară, care să vină să răspundă la problemele de disparitate teritorială, adică diferențele de dezvoltare economică.
Ministrul Dezvoltării a mai spus că va avea discuții pe acest subiect cu primarii din București, așa cum s-a discutat și despre Codul Urbanismului și PUZ.
Așa cum am avut discuții și în celălalt mandat, au fost mai multe discuții legate și de Codul urbanismului și de PUZ-ul Capitalei – în această sală ne-am întâlnit cu toții, și cu primarul general, și cu primarii de sectoare, și cu arhitecții-șef de la sectoare și arhitectul șef al Capitalei. Vom avea aceste discuții pentru că mecanismele trebuie făcute în așa fel încât să fie eficiente în primul rând pentru cetățean. Pe Codul urbanismului am avut un acord în 2022 legat de mecanismele de urbanism, să vedem dacă acest acord se mai menține la nivelul primarilor și primarului general.
Totodată, o altă prioritate pe termen lung este promovarea de mecanisme prin care zonele care sunt mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic să poată fi ridicate la un alt nivel și continuarea unui mecanism, creat în 2022, legat de consorțiile administrative.
Dacă vrem ca cetățenii români să aibă încredere în colaborarea între unitățile administrativ-teritoriale, ca să înțeleagă că a fi împreună o primărie cu altă primărie poate să aducă o dezvoltare comunității locale, atunci acest mecanism trebuie pus în aplicare într-un mod mai hotărât. Astăzi avem doar trei astfel de consorții administrative organizate în țară. Ne trebuiesc mult mai multe. Sunt proiecte de investiții care pot fi derulate împreună de aceste UAT-uri și ne trebuie un program care să susțină nu numai funcționarea, dar și investițiile derulate prin asemenea consorții administrative. (…)
Este un model care este recomandat inclusiv de la nivel european, prin mai multe recomandări, inclusiv recomandarea pe respectarea principiului autonomiei locale de la Strasbourg din 2023 care privește strict România și care va trebui, din punctul meu de vedere, pus în aplicare.
Te-ar mai putea interesa și: