ARHIVA B365

Lucrările de la Casa Nanu Muscel NU au fost sistate. Ministrul Culturii, contre cu rectorul ASE FOTO

UPDATE Ministrul Culturii l-a avertizat pe rectorul ASE că, dacă va continua lucrările la Casa Nanu Muscel va răspunde penal. 

„Aici trebuie intervenit azi, pentru că luni ar putea să fie prea târziu. Domnule rector, am trecut aseară la ora 22.00. Ieșeau camioane cu cărămizi. Peretele clădirii dinspre ASE s-a prăbușit în totalitate. Dumneavoastră continuați lucrările într-un regim intensiv peste week-end pentru a obține maximum de distrugere pe care îl puteți obține într-un interval în care să vă poată acoperi legea. Nu mai sunteți acoperit de lege. Sunteți în afara legii și, dacă dvs continuați în ciuda avertismentelor mele, veți răspunde penal. Și dumneavoastră și Senatul”, l-a avertizat Vlad Alexandrescu pe rectorul Nicolae Istudor, potrivit Agerpres.

Acesta din urmă a spus că vrea un document în sensul cererii ministrului Culturii. „N-am de ce să răspund penal, deoarece eu am toate documentele în regulă. Am fost informat verbal. Dați-mi un document prin care îmi solicitați să opresc lucrările și eu o fac. Faceți tot ce este legal posibil și eu nu am nicio problemă. Eu nu distrug nimic. Conserv. Eu respect un contract”, a precizat Istudor.

El a precizat că are o autorizație de construcție emisă în 2006 de Primăria Municipiului București, care a fost înnoită în 2015 și că are proces verbal de custodie în care se consemnează că 122 de poziții (elemente) ale Casei Nanu Muscel sunt în custodie la constructor pentru întreținere.

„Le dăm jos și le mutăm la loc. Cine a spus că n-avem voie? E un proiect. Dacă într-adevăr apare un document care mă împiedică, eu n-am niciun fel de problemă. Eu respect legile țării”, a mai spus rectorul ASE.

Poziția rectorului ASE a fost susținută și de directorul șantierului, Dan Ghica. În schimb, Vlad Alexandrescu a subliniat că nu există un aviz dat de Ministerul Culturii pentru derularea lucrărilor.

„Avizul trebuie semnat de ministrul Culturii, pe baza Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Nu aveți semnătura mea. (…) În 2012 clădirea a fost clasată, aveți nevoie de o nouă procedură de avizare. Mă interesează protecția patrimoniului. Eu vă solicit acum, până se clarifică situația, să opriți toate lucrările. (…) Pentru că eu v-am înștiințat că acesta este un monument istoric protejat, în baza Legii 422. Dacă treceți peste acest cuvânt, dumneavoastră vă faceți pasibil de sancțiuni penale”, a precizat ministrul.

El a declarat presei că nu a existat niciodată un punct de vedere al Ministerului Culturii pentru acest șantier. „Clădirea trebuie re-expertizată, trebuie să aibă la bază un studiu istoric, care să precizeze care sunt elementele valoroase și abia după aceea Ministerul Culturii va stabili în ce condiții poate să autorizeze șantierul”, a explicat Vlad Alexandrescu.

UPDATE 17.30 Ministrul Culturii a transmis o adresă către rectorul ASE în care cere „oprirea neîntârziată a lucrărilor de la Casa Nanu Muscel (Piața Romană nr.7) până la restabilirea legalității.”

UPDATE 16.11 Ministrul Culturii anunţă că au fost sesizate Poliția Națională, Poliția Locală, Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a veni la fața locului în vederea sistării lucrărilor de la Casa Nanu Muscel în baza Notei de Constatare întocmită de Direcția pentru Cultură a Municipiului București. 

Inspectoratul de Stat în Construcții – ISC se află pe șantier și verifică documentele și lucrările, precizează Vlad Alexandrescu.

UPDATE: 15.26 Ministrul Culturii anunţă că a ajuns pe şantier. 

Acum, pe șantierul casei Nanu Muscel.

Posted by Vlad Alexandrescu on Friday, 1 April 2016

Anunţul a fost făcut de ministru pe Facebook, în contextul în care anunţase, încă de joi, că a solicitat oprirea lucrărilor, din cauza mai multor probleme.  

Reprezentanţii firmei care realizează lucrările au declarat însă, vineri, pentru News.ro că nu au fost avertizaţi şi nu au primit nicio vizită din partea specialiştilor şi niciun corp de control nu le-a pus la îndoială stadiul şi forma lucrărilor. 

La ora 15.15 voi merge pe șantierul de la Casa Nanu Muscel (Piața Romană nr. 7) pentru a opri lucrările abuzive care duc la distrugerea monumentului istoric.

Posted by Vlad Alexandrescu on Friday, 1 April 2016

„S-au realizat o serie de interventii fara aviz: 1. Demontarea planseelor de lemn si refacerea acestora din beton armat cu camasuiri la interior; 2. Realizarea de spaleti centrali; Interventii pe finisaje interioare, demontarea decoratiilor originale fara mentiunea procedurii si metodologiei de interventie; 4. Alte elemente originale disparute, rame de usi, tamplarii, scarile de marmura de la intrare si marchiza. In urma inspectiei Directiei de Cultura Bucuresti s-a constatat ca lucrarile executate nu respecta prevederile avizului. Lucrarile efectuate in prezent maltrateaza monumentul istoric. Lipsa constructorilor avizati de Ministerul Culturii in domeniul restaurarii monumentelor istorice se reflecta de asemenea in acest fapt”, precizase Vlad Alexandrescu joi.

Solicitările depuse de ministru:

(click pentru mărire)


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button