ARHIVA B365

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea: Creșterea economică din acest an va fi mult peste așteptări

Liviu Voinea a declarat luni, în cadrul unei conferinţe pe tema contribuţiei IMM-urilor la creşterea economică, că, odată cu trecerea României la moneda unică europeană, preţurile nu vor creşte, însă va fi eliminat riscul valutar, scrie Economica.net.

„Am anunţat Comisia Europeană că, la 1 ianuarie 2019, vom adopta moneda euro. Acest lucru presupune anumiţi paşi anteriori. Pentru sectorul IMM-urilor, este important că va dispărea riscul valutar şi va scădea constant costul creditării. Nu vor creşte preţurile, iar acest lucru s-a demonstrat în ţările care au aderat recent la această monedă. Nu înseamnă egalizarea costurilor”, a susţinut Voinea.

Pe 6 mai, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca dată-ţintă pentru aderarea României la zona euro. Anunţul a fost făcut de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la reuniunea Consiliului ECOFIN şi la Consiliul Guvernatorilor Băncii Europene de Investiţii, evenimente care s-au desfăşurat săptămâna trecută la Bruxelles.

”În 2014, creşterea economică va fi mult peste aşteptările pe care s-a construit bugetul. Tocmai pentru că economia îşi revine şi consolidează această revenire, oamenii trebuie să aibă încredere să consume, firmele să investească, iar băncile să dea credite. Criza s-a terminat, dar este nevoie de un efort comun populaţie-firme-bănci. Statul nu va mai face greşelile de politică economică de până în 2008 şi nici ajustările brutale din 2009 şi 2010. Statul este primul care are încredere, investiţiile publice vor creşte cu un miliard de euro, în condiţiile în care deficitul bugetar va scădea”, a mai spus oficialul ministerial.

La finele anului trecut, la momentul realizării proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o creştere economică de 2,2% pentru acest an.

În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button