Ministrul Agriculturii vrea un acord politic pentru refacerea irigaţiilor

de:
25 aug. 2015
0 Afișari
Ministrul Agriculturii vrea un acord politic pentru refacerea irigaţiilor

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a propus în Comisia pentru agricultură încheierea unui acord politic pe următorii şapte ani pentru refacerea irigaţiilor.

„O să propun Comisiei pentru Agricultură, apoi şi partidelor politice, să încheiem un acord politic pe următorii şapte ani, astfel încât să finanţăm reabilitarea infrastructurii secundare pe zona de irigaţii. Noi am făcut tot ce am putut. Avem 600 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare şi mai avem nevoie de un miliard pentru reabilitarea infrastructurii principale. În bugetul pentru 2016, această sumă va fi inclusă în bugetul Ministerului Agriculturii pentru Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, care să investească. Trebuie să mergem să investim, pentru a nu mai da atâţia bani pe despăgubiri”, a spus Constantin, potrivit Mediafax. 

El susţine că este nevoie de un acord politic, pentru că un singur an, cât mai are actuala guvernare, nu este suficient pentru finalizarea proiectului.

În replică, preşedintele Comisiei pentru agricultură, Nini Săpunaru, s-a arătat nemulţumit de planul propus de ministrul de resort.

„Deocamdată nu vedem decât că există un plan, urmează să se investească nişte bani. E clar că posibilitarea de a intra pe infrastructura principală pe Planul Juncker se îndepărtează din ce în ce mai mult şi va trebui să facem singuri. Ne aşteptam la treaba asta de vreo doi-trei ani de zile”, a completat Săpunaru.

Nini Săpunaru a precizat că este nevoie de un acord politic pentru întreaga agricultură, care să atragă şi investitorii străini pe termen lung.

„Un plan compact pe agricultură nu înseamnă doar un plan pe investiţiile în irigaţii, ci şi o înţelegere la cine finanţează agricultura, cine o garantează. Ne aşteaptam la o perioadă de boom, dar vine o perioadă de recesiune în faţă şi în agricultură nu mai putem aştepta la Doamne-Doamne să vină ploaia. Sub patronajul preşedinţiei poate fi gândit un asemenea acord, dar nu doar un acord pentru irigaţii, ci cu referire la tot ce înseamnă agricultura. Trebuie un pact politic pe 10-15 ani, nu pe şapte ani”, a spus Săpunaru.

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii a anunţat că vrea să aloce anual, timp de şapte ani, 145 milioane euro pentru modernizarea sistemului principal de irigaţii, infrastructura secundară putând beneficia de fonduri europene în valoare de peste 430 de milioane de euro.

Cookies