Ministerul Sănătății vine cu detalii: Rapelul se poate face doar cu vaccinul utilizat la prima doză

12 apr. 2021
95 Afișari
Ministerul Sănătății vine cu detalii: Rapelul se poate face doar cu vaccinul utilizat la prima doză

Ministerul Sănătății aduce precizări privind modul în care se administrează rapelul în cadrul campaniei de vaccinare și asigură că cea de-a doua doză nu poate fi făcută cu alt vaccin în afară de cel utilizat pentru prima doză. Ultima postare de pe pagina instituției subliniază faptul că autoritățile competente la nivel mondial nu recomandă combinarea vaccinurilor, deși state precum Marea Britanie și Franța iau în calcul această posibilitate.

Pot face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză?” este întrebarea abordată de pagina Ministerului Sănătății în cadrul campaniei „Pastila de informare”, derulată de Observatorul Român de Sănătate și Misreport, încurajată de Ministerul Sănătății. Răspunsul înaintat de instituție este negativ, fiind adusă ca argument declarația Organizației Mondiale a Sănătății privind eventuala administrare a două doze de vaccin provenite de la producători diferiți.

„Până la acest moment nu există date suficiente”

„Autoritățile competente de la nivel internațional recomandă ca rapelul să fie realizat cu același vaccin cu care a fost administrată prima doză. Până la acest moment nu există date în ceea ce privește siguranța și eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări se pot face cu vaccinuri diferite.

Pentru a putea studia posibilitatea combinării vaccinurilor, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a început un studiu (Com-COV) care va analiza reacția sistemului imun al persoanelor înrolate, după administrarea celei de-a doua doze cu un vaccin diferit față de cel utilizat pentru prima doză. Studiul a început în luna februarie a acestui an și va dura 13 luni, dar date parțiale din acest studiu ar putea fi disponibile mai devreme.

Până când vor exista date suplimentare oficiale în ceea ce privește utilizarea a două vaccinuri diferite pentru cele două doze, recomandările oficiale continuă să fie acelea de a utiliza același vaccin atât pentru prima doză, cât și pentru rapel.”, explică Ministerul Sănătății în postarea cu pricina.

OMS nu recomandă folosirea unui vaccin diferit la administrarea rapelului

Organizația Mondială a Sănătății a declarat săptămâna trecută că nu poate să facă recomandări privind utilizarea unui vaccin diferit pentru a doua doză, pe fondul lipsei unor „date adecvate”. Franța a luat decizia administrării unui alt ser la rapel persoanelor sub 55 de ani care au fost primit prima doză din vaccinul celor de la Oxford AstraZeneca, informează Agence France-Presse (AFP), potrivit Agerpres.

Nu există date adecvate pentru a afirma dacă este un lucru care poate fi făcut” şi, prin urmare, experţii organizaţiei au ajuns la concluzia că „interşanjabilitatea vaccinurilor nu este o recomandare pe care să o poată face în această etapă”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, în cadrul conferinţei de presă de la sediul ONU, la Geneva. Aceasta a mai subliniat că experții au lansat un apel pentru realizarea unor studii științifice privind interșanjabilitatea vaccinurilor anti-COVID-19.

Înalta Autoritate de Sănătate (HAS) din Franța  a anunțat vineri că persoanele cu vârsta sub 55 de ani vaccinate împotriva COVID-19 cu prima doză produsă de AstraZeneca vor primi alt ser la rapel, produs de Pfizer BioNTech sau Moderna. Măsura vizează peste o jumătate de milion de cetățeni francezi și urmează decizia aceleiași instituții, care a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele sub 55 de ani de pe 19 martie. Decizia vine în urma cazurilor rare de tromboze raportate pe continent, și are ca scop prevenirea apariției de cheaguri de sânge la persoanele care s-au vaccinat cu acest ser în lunile februarie și martie.

”Pentru aceste persoane, recomandăm de astăzi administrarea unui vaccin pe bază de ARN mesager”, a declarat președintele Înaltei Autorități de Sănătate din Franța, Dominique Le Guludec, în cadrul unei videoconferințe ce a avut loc în cursul zilei de vineri.

Cookies