Ministerul Sănătăţii a găsit surplusuri de medicamente ATI la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti

de:
30 iun. 2016
0 Afișari
Ministerul Sănătăţii a găsit surplusuri de medicamente ATI la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a finalizat raportul privind situaţia de la Spitalul „Sf. Pantelimon” Bucureşti, constatând că „nu au fost inventariate niciodată stocurile de medicamente şi materiale sanitare din cadrul programului AP-ATI”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Echipa ministerului a inventariat medicamentele şi le-a comparat cu soldurile din documente. „Astfel, au fost consemnate plusuri în gestiune în 18 cazuri cu valoare de aproape 22.000 lei şi minusuri în două cazuri cu valoare de peste 400 de lei”, se mai precizează în sursa citată.

Ministerul a dat şi câteva exemple de surplus de medicamente: Colistină – 1.019 flacoane, Fluimucil – 10 fiole, Paracetamol – 42 flacoane, Dexametazonă – 8 fiole. De asemenea, cele două cazuri de deficit sunt Tachiyben – 40 de fiole şi Albunorm –un flacon.

Corpul de Control a dispus inventarierea imediată a întregului patrimoniu şi înfiinţarea unei comisii de analiză a cauzelor. O posibilă cauză identificată de Corpul de Control este modalitatea de retur a medicamentelor în farmacie în cazul în care pacienţii fie decedează, fie nu mai au medicamentul în schema de tratament aceste medicamente nefiind trecute şi în gestiunea electronică„, mai precizează Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, controlul intern managerial al spitalului Sf. Pantelimon nu este conform cu standardele menţionate în Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 400 din 2015, a mai arătat ministerul.

Despre dulapul de medicamente, raportul consemnează că există un regulament care precizează modul de utlizare a medicamentelor şi materialelor sanitare din secţia de Terapie Intensivă, dar nu este elaborată o procedură adusă la cunoştinţa personalului din ATI şi semnată de acesta.

Dulapul mic de medicamente a fost desfiinţat de echipa de control, toate medicamentele din ATI fiind acum într-un singur dulap, cel mare, a cărui fotografie este deja binecunoscută. Având în vedere neconcordanţele dintre informaţiile vehiculate în spaţiul public şi declaraţiile scrise furnizate Corpului de Control, atât doamna doctor Laura Constantinescu, cât şi doamna doctor Elena Voicu vor fi audiate în Comisia de disciplină şi în Consiliul Etic„, se mai arată în comunicat.

Despre posibila discriminare a pacienţilor pe criterii de vârstă, raportul Corpului de Control arată că, în anul 2015, 2.400 de pacienţi au fost la Terapie Intensivă, dintre care 850 au vârsta de peste 60 de ani.

Includerea în programul AP-ATI se face în baza unui aşa numit scor Apache, mai precis de la scorul de 15 în sus. Un singur pacient cu scorul Apache mai mare de pragul respectiv nu a fost inclus în AP-ATI pentru că acesta a decedat la 30 de minute după intrarea în secţie, conform documentelor prezentate echipei de control„, a mai precizat Ministerul Sănătăţii

Au mai fost contatate probleme privind faptul că, în anii 2015 şi 2016, au fost invalidate de la decontare servicii medicale în valoare de peste 1.600.000 de lei, respectiv aproape 140.000 de lei.

Cookies