Ministerul Mediului: 420.000 ha pădure, deţinute de micii proprietari, cele mai expuse defrişărilor

de:
18 mai 2015
0 Afișari
Ministerul Mediului: 420.000 ha pădure, deţinute de micii proprietari, cele mai expuse defrişărilor

„România deține, în prezent, circa 700.000 ha de pădure care ar intra sub incidența articolului 20 (alin.1.1 și alin. 1.2) al noului Cod Silvic. Dintre acestea, aproximativ 420.000 ha sunt terenuri aflate în proprietatea micilor proprietari care nu au posibilitatea de a se asocia în suprafețe de cel puțin 100 ha, pentru a își elabora amenajament silvic, așa cum îi obligă legea în prezent. În baza actualului Cod Silvic, neputându-se exploata masa lemnoasă, aceste suprafețe sunt, practic, nepăzite și neadministrate.

Din cauza lipsei contractelor de pază, aceste 420.000 ha sunt suprafețele cele mai expuse tăierilor ilegale. Prin prevederile articolului 20 din noul Cod Silvic, se instituie obligația ca deținătorii acestor terenuri să încheie contracte de administrare pe minim 10 ani cu un ocol silvic (de stat sau privat), care va asigura serviciile silvice (pază, igienizare etc.) pentru respectivul teren. Putem spune că, articolul 20 al noului Cod Silvic, este unul dintre principalele instrumente de combatere a tăierilor ilegale”, arată ministerul de resort, într-un comunicat de presă remis B365.ro, în urma afirmațiilor făcute în spațiul public, referitoare la solicitarea eliminării Articolului 20 (alin. 1.1 și alin. 1.2) din proiectul de lege de modificare a Legii 46/2008 Cod Silvic.

Potrivit MMAP, diferența până la 700.000 ha, este formată din suprafețe deținute de micii proprietari, dar care sunt administrate și pentru care există amenajament silvic.

„În România, în acest moment, micii proprietari de pădure sunt obligați să respecte regimul silvic, ceea ce presupune costuri foarte mari de asigurare a pazei și integrității pădurii, să asigure lucrările de regenerare ale acesteia, să realizeze lucrările de prevenire și combatere de boli și incendii și multe altele, prevăzute în articolul 17 din Codul Silvic aflat în Parlament. Deoarece, pentru suprafețele de pădure, nu există subvenții care să vină în sprijinul proprietarilor (așa cum se întâmplă în cazul terenurilor agricole), iar beneficiile economice ale pădurii se pot obține după 25-100 de ani în funcție de specie, micii proprietari au doar costuri de întreținere.

Într-adevăr, acest articol permite exploatarea fără amenajament silvic a acestor terenuri, însă în limita a maxim 3m3/an/ha, o cantitate mică din punct de vedere silvic (aproximativ jumătate din creșterea medie anuală de 5,6m3/an/ha), care însă ajută foarte mult micii proprietari, asigurându-le lemnul de subzistență pentru încălzire. Orice tăiere mai mare de 3m3/an/ha este strict interzisă, fără să existe amenajamentul silvic. Aceste suprafețe rămân parte a Fondului Forestier Național, iar proprietarii au posibilitatea de a solicita elaborarea de amenajamente silvice pentru ele, costurile fiind suportate de către stat.

Toate aceste prevederi au fost solicitate de asociațiile din care fac parte peste 700.000 de mici proprietari de pădure.

În plus, orice recoltare de masă lemnoasă, inclusiv cele care intră sub incidența articolului 20, se raportează în SUMAL, existând oricând posibilitatea controlului prin Radarul Pădurilor.

Afirmația conform căreia micii proprietari care dețin amenajament silvic vor renunța la actul de reglementare după intrarea în vigoare a noului Cod Silvic nu se susține, deoarece limitarea exploatării la maxim 3m3/an/ha nu le-ar aduce niciun avantaj de ordin economic”, mai precizează ministerul, în comunicatul citat.

Ministerul Mediului mai precizează că afirmația conform căreia „ar exista peste 1,2 milioane ha de pădure deținute de micii proprietari”, vehiculată în spațiul public, nu se susține din datele deținute de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. „Îi invităm pe cei care vehiculează această cifră să prezinte și sursa de proveniență a datelor”, precizează MMAP.

„Constat, cu profundă dezamăgire, felul în care anumiți politicieni lansează informații în spațiul public, menite să truncheze realitatea și să dezinformeze. Eu am convingerea că, săptămâna aceasta, Parlamentul va vota noul Cod Silvic, inclusiv cu votul unor colegi din PNL. Evident, vorbesc despre acei colegi de bună credință, care se gândesc la beneficiile românilor care i-au trimis în Parlament, și nu la interese economice. După ce actul normativ va fi promulgat de Președinte, vom avea în sfârșit un Cod Silvic care combate tăierile ilegale, elimină monopolul, oferă sprijin micilor proprietari de pădure și susține industria românească de profil”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, în comunicatul citat.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că va aborda problema defrişărilor ilegale în următoarea şedinţă a CSAT. Mai multe detalii AICI.

Cookies