Ministerul Finanțelor lansează platforma publică unde pot fi verificate bugetele a mii de instituții

de:
11 mart. 2016
0 Afișari
Ministerul Finanțelor lansează platforma publică unde pot fi verificate bugetele a mii de instituții

Toate instituțiile bugetare din România vor trebui să încarce pe această platformă informații despre cheltuielile și veniturile pe care le au. În acest fel, fiecare dintre noi putem avea acces la bugetele acestor entități, putem vedea toți indicatorii și sumele aferente„, a explicat Anca Dragu.

Potrivit acesteia, prin lansarea platformei, se urmărește creșterea transparenței în domeniul bugetar, îmbunătățirea managementului resurselor bugetare și introducerea unor instrumente de verificare și control bugetar complet automatizate.

Citește și Ministrul Finanţelor: Taxa pe construcţii speciale va fi ELIMINATĂ de anul viitor

Platforma TRANSAPRENȚĂ FINANCIARĂ, disponibila pe adresa http://www.transparenta-bugetara.gov.ro/ va fi implementată în două etape. În prima, va fi permis accesul la toate informațiile despre veniturile și cheltuielile fiecărei instituții publice, la nivel de detaliu și la informații printr-o interfață intuitivă, accesibilă de pe orice calculator sau dispozitiv mobil (tablete, smartphone), potrivit Agerpres.

În etapa a doua, care va fi finalizată în două luni, publicul va avea acces la informații referitoare la numărul și structura instituțiilor publice, rapoarte agregate, bugetul aprobat al instituției publice, gradul de angajare a bugetului aprobat (contracte semnate), rapoarte financiar-contabile. În ceea ce privește companiile de stat și regiile autonome, ministrul Finanțelor a precizat că informațiile despre bugetele acestora vor fi disponibile pe aceeași platformă, într-un termen de patru luni.

Este vorba de un prim element sau un element în plus față de ceea ce am promis încă de la începutul mandatului acestui guvern. Adică mai multă transparență a activității administrației, mai multă transparență, mai ales, a cheltuirii banului public. Nu doar transparență vizavi de modul cum sunt repartizate fondurile pe diferite linii bugetare, pe ce se cheltuiesc banii, dar și modul în care se cheltuiesc. Și asta atât la nivelul administrației centrale, cât și la nivelul administrației locale„, a precizat premierul, la lansarea proiectului „Transparență bugetară”.

Cioloș a afirmat că transparența este un element esențial nu numai pentru îmbunătățirea performanței administrației, el adăugând că a cerut Ministerului de Finanțe să existe încă de la început și o urmărire atentă a execuției bugetare, atât cantitativ, cât și calitativ.

Cantitativ ca să vedem unde se cheltuie și unde nu se cheltuie banul, ca să putem să-i orientăm la timp spre alte domenii unde e nevoie de ei, dar și calitativ să putem compara sumele care se cheltuiesc și rezultatele. Deci acest instrument este, în primul rând, unul foarte util în intern, pentru procesul decizional în cadrul ministerului și al administrației publice centrale și locale, pentru că e un instrument de urmărire a implementării politicilor publice care necesită cheltuieli bugetare. Dar, este mai ales un proces de transparență publică pentru că, practic, același tip de informații pe care-l aveau până acum, într-un fel sau altul, mai mult sau mai puțin ușor accesibil, administrația centrală sau Ministerul Finanțelor, începând de acum aceste informații devin și publice. Deci, orice cetățean, orice firmă, orice contribuabil poate să știe modul cum sunt repartizate fondurile și modul cum se cheltuie fondurile de către o administrație publică, centrală sau locală„, a afirmat premierul.

Cioloș a adăugat că programul ar trebui să permită și „înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupție”.

Va deveni mult mai transparent pe ce se cheltuie banii și cât costă o investiție sau alta. De multe ori, la noi sunt discuții nu legat de utilitatea unor investiții, dar de eficiența cheltuirii banilor pentru o investiție sau alta. (…) Sigur că pornind de aici este un prim pas, vrem să mergem și mai departe cu acest tip de transparență. Să venim așa cum am spus și cu alte tipuri de informații legate de modul în care sunt încheiate anumite contracte, modul în care sunt executate anumite contracte„, a spus premierul.

El a mulțumit Ministerului Finanțelor pentru efortul depus în realizarea proiectului, subliniind că, de regulă, imaginea instituției este asociată cu aceea „a unei structuri rigide închistate, orientate spre interior”.

Cookies